Reconversie: Pensiuni de lux pe ruinele comunismului în Delta Dunării GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostă cherhana din Delta Dunării
Fostă cherhana din Delta Dunării

După 1989 multe din construcţiile ce aparţineau Piscicolelor, „CAP”-urile din Delta Dunării, au fost preluate de oameni de afaceri.Multe s-au dărăpănat , fiind abandonate, în timp ce unele au ajuns pensiuni de lux în care s-au investit milioane de euro.

Destrămarea Centralei Deltei şi a fermelor Piscicole a spulberat rapid, ca în mai toată ţara, sistemul de expăloatare a Deltei Dunării.Puţini dintre foştii directori au mai continuat şi după 1989 să practice, după privatizari, ocupaţiile specifice.Marea majoritate a cherhanalelor, staţiilor de pompare, diguri şi complexuri de cazare construite de popor au ajuns ruine, mai puţine cele preluate de investitori cu viziune.
Complex de lux din cherhanaua arsă
Omul de afaceri tulcean Cornel Georgescu a preluat în 1995 o fostă cherhana distrusă de un incendiu şi a transformat-o într-unul dintre cele mai luxoase complexe turistice din Delta Dunării.
„Aveam de gănd să ma implic într-o afacere cu peşte, am preluat imobilul de la Piscicola Tulcea, însă cănd am bătut palma cabana a luat foc.Până am reparat tot, culmea, au dispărut pescarii, se împrăştiaseră prin baltă, aşa că nu mai avea cine să pescuiască. Aşa că am făcut alt plan şi am ajuns la concluzia să transform pescăria de la Mila 35 rămasă fără pescari şi fără peşte într-un complex turistic de lux” povesteşte Georgescu.

Click pe poze pentru fotogalerie!

După doi ani de muncă şi peste trei milioane de euro investite, plus unul obţinut de la Uniunea Europeană, omul de afaceri a inaugurat complexul ce se bazează pe infrastructura fostei cherhanale.Dormitorul ce găzduia altădată peste 30 de pescari este acum un restaurant de lux ce găzduieşte chiar şi nunţi, capacitatea de cazare fiind de 60 de locuri, plus piscină, teren de tenis, sala de conferinţă.
„Am păstrat stilul tradiţional, acoperişul de stuf care este şi foarte practic, totul seamănă cu o amenajare pescărească” spune cu mândrie omul de afaceri tulcean.
Iadul transformat în loc de relaxare
Fostul lagăr de la Periprava putea fi comparat lejer cu iadul pe pământ. Nu se va şti probabil niciodată câţi oameni au fost decimaţi de comunişti în acel pustiu din care deţinuţii nu aveau unde să fugă.Acolo s-a găndit un francez să ridice un complex de lux, pe ruinele  fostelor dormitoare-puşcării, rămase pustii, doar cu vaietele despre care unii localnici spun că încă se mai aud căteodată noaptea....
Terenul de la Periprava, cele 46 de barăci şi toate dependinţele au fost cumpărate în 2006 de Sylvain Remetter, un alsacian în vărstă de 50 de ani care s-a obisnuit cu delta după ce lucrase ca angajat al cunoscutului om de afaceri Robert Răduţă.Specialist în pescuit sportiv, fost campion mondial la crap în Franţa, Remetter a investit mulţi bani şi după ce s-a asociat cu un investitor spaniol-Eduardo Zorilla, a transformat fostele ruine într-un complex de patru stele. Botezat „Ultima Frontieră” complexul a fost inaugurat anul trecut o zi de cazare pentru pasionaţii de pescuit sportiv ajungănd la 100 de euro.
Au dat peştele pe turism
Tot mai mulţi oameni de afaceri renunţă la tradiţionala afacere cu peşte reprofilându-se pe turism, efortul fiind mult mai mic iar profitul mult mai mare.
Omul de afaceri tulcean Bogdan Tudor deţine o concesiune piscicolă în zona Obretin.Recent a apelat la fonduri europene pentru a transforma fosta staţie de pompare de la Obretin într-o pensiune turistică. Fostul deputat tulcean Dan Verbina a investit masiv în pescuit, deţinănd cea mai modernă pescărie din Delta Dunării, la Crişani.Ulterior a început să o transforme în pensiune pentru turişti.
Citiți în cotidianul Adevărul mai multe detalii despre „excepția Sorin Ovidiu Vântu“!

Fostă cherhana din Delta Dunării
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite