Reacţii la lista revoluţionarilor indemnizaţi la Tulcea: „Aoleu,ăştia au primit bani?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile şi explicaţiile curg după ce ziarul Adevărul a dezvăluit în premieră lista cu posesorii de certificat de revoluţionar care au încasat până la finele anului trecut indemnizaţie

Cunoscutul antrenor de lupte Milton Popovici a făcut parte din Frontul Salvării Naţionale şi în decembrie 1989 a stat zile în şir în sediul fostei judeţene de partid din Piaţa Civică. Spune că nu a auzit de majoritatea numelor aflate pe lista celor ce au beneficiat de indemnizaţii, însă mai tare se cruceşte când află că unii oameni cu stare din oraş au încasat bani.
„Nu pot să cred că ăştia au luat bani! Avocatul Ciubotariu era mare om de afaceri, miliardar, nu pot să cred, e sigur? A recunoscut deci... Bectaş, a fost director toată viaţa, are pensie, nu ştiu ce să mai zic.Popescu Constantin, alt om plin de bani. Eu puteam să beneficiez, dar mi-a fost ruşine, să mă arate apoi lumea cu degetul că am primit bani degeaba, nu am putut face aşa ceva deşi nu sunt bogat, iar alţii....dar nu vreau să mă pun rău cu ei, daţi la ziar să judece lumea“ spune Milton Popovici.
Antronorul spune că are şi anumite bănuieli asupra unor nume aflate pe listă.
„Onciu dacă e marinarul, el era plecat, o fi luptat pe navă, pe ocean, păi mai mulţi ştiu care au fost şi nu au luat bani, decât dintre cei de pe listă“ mai spune Popovici.

image

Click pe imagini pentru a vedea lista cu revoluţionarii indemnizaţi în judeţul Tulcea

„Sunt unii, cei care au făcut valuri şi la depunerea de coroane de ziua Revoluţiei, care suferă după privilegii, Ciubotariu, Simionescu, cei care au fost pe acolo.Dar dacă te lauzi că ai luptat pentru libertate, nu ţi-a ruşine să iei bani de la ţară pentru asta?!“ spune un alt participant la evenimentele din Piaţa Civică în 1989, Gheorghe Bâra.
„Sunt unii veniţi din alte judeţe, nu îi cunosc nici după nume , nu am cum. Vă asigur însă că de-ai noştrii tulceni revoluţionari nu sunt pe listele de la Timişoara sau Bucureşti. Am fost verificaţi şi răsverificaţi, ăştia sunt, noi ne ştim, ceilalţi, de unde or fi, nu e treaba noaştră să-i verificăm“ spune Viorel Tinică, revoluţionar ce nu a beneficiat de indemnizaţie.

„Nu am luptat pentru două mii de lei!“

„Pe unii i-am văzut, sincer, pe alţii nu, dar acum dacă au beneficiat de lege probabil că au avut documente, nu poţi arunca cu piatra, or fi şi persoane venite din alte judeţe aşa cum ştiu alţi revoluţionari care sunt la organizaţii din alte judeţe“ mai spune avocatul Ciubotariu.
Au fost şi cazuri de participanţi recunoscuţi care au refuzat cei peste 2000 de lei lunar de care ar fi putut beneficia prin lege. Printre aceştia se numără şi fostul viceprimar Gheorghe Ţurlică, care povesteşte că la Revoluţie a lăsat porcul tăiat gata şi a fugit la Tulcea să nu rateze momentul istoric.
„A fost şi un fel de mândrie personal să nu accept indemnizaţia aceea, nu pentru asta am participat, a fost emoţie, descătuşare, ne-am simţit liberi, nu pentru 2000 de lei. Sigur, nu-i acuz pe cei care au primit banii,unii au riscat, au alte situaţii material, nu arunc cu piatra“ spune Ţurlică.
Autorităţile tulcene spun că adresele revoluţionarilor celor ce au beneficiat de aceste indemnizaţii sunt secrete, şi că aceştia nu mai primesc indemnizaţie începând din acest an.

image

Legitimaţia de revoluţionar a lui Ţurlică, semnată de preşedintele FSN,Ciubotariu

Revoluţie de catifea

La Tulcea preluarea puterii s-a făcut fără vărsare de sânge şi fără un singur glonte tras. Singurul decedat la Revoluţie pe raza judeţului a fost Gheorghe Pavel. Tulceanul de 34 de ani lucra ca lăcătuş mecanic la tabăra de copii din Babadag şi făcea parte din Garda Patriotică. Modul în care a murit a fost descris într-un raport întocmit de SRI Constanţa.
„UM 02119 Codru Babadag a primit ca întăriri pentru dispozitivul său de apărare două plutoane de luptători de la Gărzile Patriotice care nu au respectat ordinul primit, consumând băuturi alcoolice, au părăsit posturile unde fuseseră amplasaţi şi în condiţii de întuneric au declanşat foc intens şi haotic, sub motivul că un glonţ l-a lovit pe Pavel Gheorghe, luptator în GP“ se arată în raport.
 Lumea a început să se adune în Piaţa Civică pe data de 22 decembrie 1989, în jurul orei 10.Primele grupuri au fosţat intrarea în sediul judeţenei de partid şi imediat s-a constituit primul Front al Salvării Naţionale, format din 17 persoane, preşedinte fiind ales avocatul Constantin Ciubotariu.Ulterior lista cu membrii frontului s-a lărgit până la 53 de peroane.După patru zile de existenţă, pe 26 decembrie,  prima conducere a fost înlăturată prin presiuni şi ameninţări, fiind înlocuită de o alta, în frunte cu fostul prin secretar din perioada comunistă, Constantin Barbu Popescu.
„Consider că activitatea desfăşurată de noi ,primul CFSN, a fost o activitate voluntară, o activitate expusă unui real pericol şi care şi-a atins scopul, adică de menţinere a ordinei în municipiu şi judeţ şi de dezamorsare la timp a multor acţiuni care putea degenera în manifestări sângeroase“ spune Viorel Tinică, participant la Revoluţie ce deşi deţine certificate, nu a beneficiat de indemnizaţie.
„Momentele tensionate au fost destule, am intrat peste securişti în sediul lor să sigilăm arhivele, puteam fi împuşcaţi uşor, Ceauşescu încă trăia. Am fost ameninţaţi cu împuşcarea de Barbu Popescu, apoi am organizat totul aşa încât faptul că la Tulcea nu au fost victime, este un succes al Revoluţiei, nu numărul victimelor creează eroi şi revoluţionari, ci şi faptul că am împiedicat violenţele“ spune Constantin Ciubotariu, primul preşedinte al FSN Tulcea.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite