Profesorii tulceni cheamă şcolile în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia consideră abuzivă diminuarea indemnizaţiei de concediu pentru vara anului 2010, în condiţiile în care tăierile la bani au fost făcute când dascălii intraseră în vacanţă

Profesorii tulceni sunt gata să dea în judecată unităţile de învăţământ angajatoare pentru diminuarea cu 25% a indemnizaţiei de concediu din această vară. Motivaţia este simplă: cadrele didactice au intrat în concediu începând cu data de 1 iulie, iar noile prevederi legale, respectiv Legea 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea stabilirii echilibrului bugetar, au intrat în vigoare în data de 3 iulie, cu mult după ce angajatorul ar fi trebuit să facă plata acestor idemnizaţii.
Este un abuz, reclamă sindicaliştii
„Este vorba de o aplicare abuzivă a legii pentru că marea majoritate a cadrelor didactice au intrat în concediu înainte de intrarea în vigoare a legii. Potrivit Contractului colectiv de muncă, angajatorul avea obligaţia de a acorda această indemnizaţie cu 10 zile înainte de intrarea în concediu, lucru care nu s-a întâmplat. Practic, idemnizaţia diminuată a fost plătită ulterior, lunar, cu toate că nu este vorba de o indemnizaţie lunară, ci de una pe 62 de zile lucrătoare“, declară Dan Cojocaru, consilierul juridic al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Tulcea.

În aceste condiţii, ieri a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, în cadrul căruia liderii de nuclee sindicale din tot judeţul au luat decizia de a iniţia acţiunea în instanţă împotriva angajatorilor. Primul pas constă în strângerea de semnături din toate unităţile de învăţământ din judeţ, iar pasul următor constă în formularea cererii de chemare în judecată şi înaintarea acesteia instanţei de judecată în perioada imediat următoare.
Atmosferă tensionată în rândul profesorilor

În rândul cadrelor didactice atmosfera pare destul de apăsătoare, nu numai din cauza indemnizaţiei de concediu, ci a salariilor în general. „Nu credeam că am să trăiesc un început de an şcolar atât de trist. A dispărut euforia care începea încă de la 1 septembrie şi avea apogeul chiar în prima zi de şcoală. Toată lumea este apăsată şi îngrijorată. Chiar dacă avem la îndemână destule posibilităţi de a acţiona pe linie revendicativă, culminând cu închiderea şcolilor, nu recurgem la ele pentru că noi mai avem un dram de conştiinţă şi suntem convinşi că aceşti copii nu au nicio vină şi au dreptul la educaţie“, spune Elena Dascălu, cadru didactic de la Şcoala Nifon Bălăşescu din Tulcea.
Citiţi amănunte în ediţia tipărită a cotidianului Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite