FOTO Povestea tulceanului pelerin în Țara Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Leonov (46 ani) spune că numai Dumnezeu l-a ajutat să vadă Sfântul Mormânt în noaptea de Înviere, acolo unde puţini oameni din lume ajung. În Biserica Sfântului Mormânt, unde numai delegaţiile oficiale au dreptul de a intra, Valeriu a văzut cu ochii lui toate minunile despre care se vorbeşte. Muzeograful tulcean ne-a povestit cum a reuşit să treacă de armata din Israel.

Chiar şi acum, la câteva zile după ce s-a întors de la minunile din Ţara Sfântă, Valeriu Leonov îşi poate abţine cu greu lacrimile. Nu a văzut nimic mai frumos în viaţa lui, susţine tulceanul. „De la formele de relief extraordinare, la toate culorile din jur şi până la cea mai mare minune, aprinderea lumânărilor în Biserica Sfântului Mormânt, nimic nu se poate compara cu frumuseţea acestui tărâm“.

image

A ajuns din întâmplare în delegaţia oficială a României şi astfel a reuşit să înainteze, puţin câte puţin, către biserica Sfântului Mormânt. „M-am întâlnit cu oficialii României lângă un hotel şi, pentru că aveam cameră foto profesională, m-au luat lângă ei să le fac poze“, aşa a început experienţa lui Valeriu la Ierusalim.

Lucrurile nu au fost foarte simple pentru el. „Două românce s-au alipit de grupul nostru. Pentru că s-au înghesuit spre noi, instinctiv, am ridicat camera foto dintr-o dată, să nu mi-o lovească. Atunci au venit militarii, înarmaţi, m-au ridicat şi m-au aruncat pe ca un fulg într-un «ţarc». Era o zonă îngrădită, mi-am dat eu seama, în care erau puşi cei care li se păreau suspecţi“.
A încercat să le spună că avea o banderolă pe mână (pe care o primise atunci când a ajuns în delegaţia României), dar nimeni nu l-a luat în seamă.

„Pentru păcatele mele!“

„Mi-a zis cineva că atunci când simţi că Dumnezeu şi-a luat faţa de la tine, trebuie să te rogi pentru păcatele tale“. A început să se roage şi numai în câteva minute a venit înspre el un bărbat care părea evreu. Acesta le-a spus militarilor ceva, după care i s-a permis accesul către Sfântul Mormânt. „De aceea zic că numai Dumnezeu m-a ajutat să ajung acolo. Prima dată cu delegaţia Patriarhiei Române, apoi cu acest bărbat care m-a ajutat să ies din ţarc“.

image

Lumânările făcătoare de minuni

Din zona Mormântului nu se pot cumpăra lumânări, aşa că toată lumea le cumpără de la arabii care au magazine pe drum. Tulceanul s-a dus cu opt mănunchiuri a câte 33 de lumânări. „Se spune că lumânările care au ars cu lumina sfântă de la Ierusalim sunt foarte bune pentru problemele din viaţă. Oamenii spun că dacă ai o cumpănă şi aprinzi o astfel de lumânare şi te rogi la icoană,  Dumnezeu te ajută foarte mult. Nu ştiu dacă e adevărat, dar eu le-am adus apropiaţilor lumânări de acolo“, mai spune Valeriu.

Tulceanul ne-a povestit cum de la balconul Golgotei a văzut mulţimea: de sus, vedea cum credincioşii, grupaţi pe religii, se rugau înainte de a veni lumina. „Fiecare se ruga în stilul lui. Cei mai gălăgioşi erau arabii“, îşi aminteşte Valeriu.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite