Pompierii tulceni, de la pojarnici la militarii de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

La 163 de ani de existenţă a pompierilor tulceni, Raluca Elena Petrov din cadrul Biroul Judeţean  Tulcea al Arhivelor Naţionale ne spune cum s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi ce erau pompierii militari acum o sută de ani.

Iniţial erau pompieri neinstruiţi care se angajau la primărie să fie „pojarnici” fără drepturi, dar cu multe obligaţii, şi care „umblau aproape desbrăcaţi şi desculţi“ mutaţi fiind mereu în alte şi alte case închiriate. 
Despre problema militarizării pompierilor în oraşul Tulcea se poate vorbi încă din perioada premergătoare celui de-al  II-lea război mondial. La 16 noiembrie 1932 în şedinţa Consiliului comunei urbane Tulcea s-a discutat despre nevoia militarizării pompierilor tulceni. Delegatul Ministerului Armatei, căpitan Alexandru Peneş care a vizitat cazarma şi aparatul serviciului de pompieri expunea în această şedinţă motivele necesităţii militarizării acestuia: „Este cu totul dezorganizat şi lipsit de conducere şi instrucţie, încât s-ar putea considera ca inexistent. Personalul nu are cunoştinţele necesare iar materialul de incendiu pe care l-a găsit suficient ca întrebuinţare, este întreţinut fără pricepere şi expus degradării”.
Transformarea serviciului în unul militar presupunea o organizare internă conformă cu regulamentele militare în vigoare. Unitatea locală trebuia să cuprindă un efectiv de 20 de oameni, socotindu-se un pompier la 1.000 de locuitori, iar efectivul cailor să fie de 12. Întreţinerea completă a acestei unităţi urma să fie susţinută de către Ministerul Armatei, Comandamentul Pompierilor Militari, primăria înscriind în buget o subvenţie anuală de 450.000 lei.
Pe lângă îndeplinirea serviciului propriu-zis pompierii erau la dispoziţia cetăţenilor spre a îndeplini serviciul de siguranţă publică „contra sinistrelor, accidentelor publice de orice fel, supravegherea localurilor publice (salele de spectacole şi aglomeraţiunile periodice) şi altor servicii ordonate de regulamentul pompierilor militari“.
În baza convenţiei stabilite între Ministerul Armatei şi Primăria Tulcea lua fiinţă la 1 ianuarie 1933 primul serviciu de pompieri militari de pe raza judeţului. Prin Înaltul Decret Regal 815 din 3 aprilie 1936 era promulgată Legea care reglementa organizarea şi funcţionarea pompierilor de pe întreg cuprinsul ţării.
   


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite