Poliţiştii de frontieră tulceni au confiscat peste 3,5 tone de pește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, poliţiştii de frontieră tulceni au confiscat 3.725 kilograme de peşte pe care diverse persoane le deţineau, fără a poseda documente de provenienţă ori le obţinuseră prin practicarea ilegală a pescuitului.

În această perioadă au fost reţinute 10 ambarcaţiuni, 136 de plase monofilament cu lungimea totală de 7.000 metri şi alte 71 unelte de pescuit.
Pe numele persoanelor care au încălcat legislaţia în domeniu, în funcţie de gravitatea faptei, au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
Astfel, în perioada 1 ianuarie  - 18 aprilie 2011, poliţiştii de frontieră au constatat 81 infracţiuni de braconaj piscicol şi 98 de contravenţii, valoarea amenzilor aplicate fiind de 13.800 lei.
Cea mai mare cantitate de peşte -2.235 kg - a fost confiscată de catre poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Tulcea.
Motivaţia principală a celor care practică braconajul piscicol - în perioadele de prohibiţie, fără autorizaţie sau cu unelte de pescuit interzise prin lege - este, în primul rând, obţinerea de profituri substanţiale, neimpozabile şi cu minim de efort, ignorând legislaţia specifică şi aducând prejucidii mari fondului piscicol existent.
„Totodată, reamintim că pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice este interzis în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 zile, în perioada 4 aprilie - 18 mai inclusiv, iar în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale sunt instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durata de 90 zile, in perioada 4 aprilie - 2 iulie inclusiv“, spune Natalia Agighioleanu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Tulcea.

Exemple:

În februarie, poliţiştii de frontieră tulceni au depistat, în Vişina,  două persoane din Constanţa care transportau 483 de kilograme de şalău, fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. Cei doi bărbaţi au declarat că au cumpărat peştele de la persoane necunoscute de pe raza localităţii Jurilovca, respectiv Sălcioara, în vederea comercializării dar şi pentru consumul propriu.
în aceeaşi lună, la JUrilovca, au fost prinşi patru tulceni care transportau 388 de kilograme de peşte şi 3 kilograme de icre de ştiucă, fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. Cei în cauză au declarat că au cumpărat peştele de la persoane necunoscute de pe raza localităţilor Jurilovca, respectiv Murighiol, pentru consumul propriu.
În martie, poliţiştii de frontieră tulceni au eliberat în mediul natural 10 exemplare de sturion din speciile morun şi păstrugă şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor 192 de kilograme de peşte care nu au putut fi justificate cu documente legale de provenienţă. Cele 10 exemplare de sturion, aflate în stare vie, au fost redate mediului natural, iar celor în cauză le-au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuit neautorizat al sturionilor, respectiv deţinerea sturionilor fără documente sau marcaje justificative.
În aceeaşi zi poliţiştii de frontieră au depistat, în zona Bididia de pe raza localităţii Tulcea, două persoane care transportau, cu un autoturism marca Ford Mondeo, 192 de kilograme de peşte din specia caras care nu au putut fi justificate cu documente legale de provenienţă.
Întreaga cantitate de peşte a fost ridicată în vederea confiscării , iar celor în cauză le-au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi transport peşte fără documente legale.
La finalul lunii martie, poliţiştii de frontieră tulceni în cooperare cu lucrători din cadrul DGIPI-Serviciul Tulcea au organizat şi desfăşurat, în baza unei autorizaţii emise de Judecătoria Babadag, o percheziţie domiciliară la o locaţie de pe raza localităţii Jurilovca. Poliţiştii de frontieră deţineau informaţii că în incinta respectivei locaţii ar funcţiona un centru ilegal de colectare, filetare şi comercializare a peştelui. Cu această ocazie au fost identificate bunuri provenite din comiterea de infracţiuni privind pescuitul şi acvacultura, mai multe agende şi înscrisuri, precum şi suma de 10.000 lei ce nu a putut fi justificată în mod legal.
Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 107 kilograme de peşte, 4 kilograme de icre de ştiucă, agende şi înscrisuri privind tranzacţiile cu peşte efectuate de numitul S.S., în vârstă de 65 de ani, în perioada 2007 - 2011, un calculator folosit pentru stocarea datelor, precum şi 7 telefoane mobile folosite la intermedierea tranzacţiilor cu peşte. Bunurile menţionate anterior au fost înaintate pentru expertizare organelor abilitate.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite