Poftiţi în Delta Dunării: La Jurilovca, în patria lipovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canale întotocheate mărginite de stufăriş, cu acoperişul din salcii pletoase, păsări din mai toate speciile ce se odihnesc printre nuferi, păduri cu liane exotice, nisipuri albe, toate acestea pot fi întălnite pe traseele turistice din zona Deltei. Află mai mult aici în fiecare zi despre fiecare dintre cele 26 de trasee oficiale din Rezervaţia Biiosferei Delta Dunării.Astăzi ai traseul numărul 5.

Delta Dunării este cu siguranţă una dintre minunile României, o frumuseţe recunoscută pe plan internaţional şi unica deltă din lumea declarată rezervaţie a biosferei. Tocmai pentru a proteja această frumuseţe unică Administraţia Rezervaţiei a pus la punct un număr de 19 trasee turistice acvatice şi 7 trasee terestre, trasee ce trebuiesc urmate cu stricteţe.
„Este o dovadă de civilizaţie şi de respect faţă de natură, e ca şi cum mergeţi printr-un parc şi trebuie să respectaţi aleile, fără să călcaţi pe iarbă, aşa sunt aceste trasee turistice“ spune guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu. În perioada următoare,zilnic, în colaborare cu această instituţie vă vom prezenta zilnic aceste trasee, împreună cu imagini de neuitat din Delta Dunării. Odată ajunşi la Tulcea sau anterior, pe calea internetului, oportunităţile de vizitare sunt puse la dispoziţie de agenţii de turism.

image

Click pe poze pentru fotogalerie din zona Jurilovca

Traseul numărul 5, Jurilovca, satul lipovenesc
Ruta: Jurilovca
Descriere: Traseul are ca punct de plecare comuna Jurilovca, ce se află la 93 km de Constanţa şi la aprox. 70 km de Tulcea. Jurilovca este o aşezare legată de prezenţa pe aceste meleaguri a pescarilor lipoveni, veniţi aici în secolul al XVIII-lea. Ca atracţie turistică pot fi considerate casele tradiţionale ale lipovenilor: pe dinafară sunt căptuşite cu scânduri, iar interioarele prezintă adesea picturi originale în ulei, în special plafoanele.
De la Jurilovca se ajunge la Gura Portiţei traversând Lacul Razim.
 Atenţie!  Conform Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, permisul de acces în rezervaţie pentru turişti este de: 5 lei de persoană pe zi; 15 lei de persoană pe săptămână sau 30 lei de persoană pe an.
Accesul cu nave şi ambarcaţiuni în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării  se face respectând Ordinul 111/2007 Reguli privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD, emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor, în baza permisului de acces pentru nave şi ambarcaţiuni.
Obţinerea permisului este condiţionat de plata unui tarif: 100,00 lei de ambarcaţiune pe an, respectiv 20,00 lei de ambarcaţiune pe sejur.

TRANSPORT SPRE RBDD

Acces spre Tulcea
 Cu avionul
Aeroport Mihail Kogălniceanu- la 12 km de oraşul Tulcea, tel: 0240/512910, fax: 0240/511040, email: aeroport@x3m.ro www.tarom.ro
Cu trenul
Bucureşti- Medgidia - Tulcea
Constanţa –Tulcea
Mersul trenurilor: www.cfr.ro
GARA C.F.R. Tulcea: tel: 0240/513706
 Cu autocarul sau autoturismul
Bucureşti- Urziceni (57 km)- Slobozia (121 km)- Tulcea (270 km)
Autocarele pleacă din Calea Plevnei nr. 236
Constanţa – Tulcea (179 km)
Galaţi - Tulcea (90 km)
Autobuzele pleacă de la trecerea bac din loc. I.C. Brătianu.
AUTOGARA Tulcea: tel: 0240/ 513304
Din Tulcea cu maşina
•    28 km până la Mahmudia
•    35 km până la Murighiol
•    42 km până la Dunavăţul de Jos
Parcări în oraşul Tulcea
Hotel Delta, Hotel Egreta, Hotel Select, Casa Sindicatelor, Autogara
ACCES ÎN RBDD
S.C. Navrom Delta. SA TULCEA - tel: 0240/ 511553, http://www.navrom.x3m.ro

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite