„Pescarii ne-au ajutat mai mult decât autorităţile să putem ajunge acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre casă cu barca pescarească
Spre casă cu barca pescarească

Tulcenii ce locuiesc „peste Dunăre“ sunt ajutaţi de pescari să ajungă la muncă sau la şcoală.Nava militară care a asigurat pe timpul „glaciaţiunii“ transportul pasagerilor şi alimentelor între municipiu şi suburbie şi-a încetat misiunea iar nava Societăţii de Transport Public nu şi-a reluat-o încă.La presiunile mediatice, Prefectura a catadicsit să aducă un B.M. care trece Dunarea de trei ori pe zi.

Sutele de tulceni ce locuiesc în suburbia Tudor Vladimirescu, situată peste Dunăre, vizavis de municipiul Tulcea, sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu pentru a putea ajunge la muncă şi înapoi acasă.
Oamenii trec Dunărea cu ajutorul bărcilor proprii sau cu ajutorul rudelor sau prietenilor ce deţin ambarcaţiuni cu motor, inclusiv pentru a-şi duce şi aduce copii de la şcolile din oraş.

„Minciuni, pescarii ne-au ajutat să trăim“

Pe un vânt tăios bărcile trag la malul Dunării în zona Tulco şi de acolo se trece spre suburbie.Într-o barcă verde pescărească patru persoane zgribulite aşteaptă să treacă Dunărea pentru a ajunge acasă.
„Aţi auzit numei minciuni, nava militară trecea de trei ori două săptămâni şi gata, tot cu ajutorul pescarilor din Tudor am supravieţuit, printre gheţuri, am putut ajunge la muncă, au cărat alimente,să nu credeţi ce spun autorităţile, că au rezolvat problema, au rezolvat pe dracu“ spune Petrencu Dumitru (57 de ani), muncitor în Tulcea ce face naveta zilnic peste Dunăre.
Oamenii spun că autorităţile i-au lăsat să se descurce cum au putut, deşi în alte perioade cei care ajută oamenii să treacă Dunărea sunt acuzaţi de transport neautorizat de persoane.
„Aseară nevestei mele i-a fost foarte rău, am vorbit cu un pescar şi am trecut-o la Tulcea la Spital.Dacă stăteam să vină vapor, elicopter, oricum dura mai mult şi cine ştie ce păţea. Să vedeţi dimineaţa cum copii pleacă la şcoală cu bărcile, la 6, pai ce erau să stea după cele două treceri cu nava militară“ mai spune bărbatul.
Oamenii spun că de aproape o săptămână nici măcar cele două trei curse asigurate o perioadă de autorităţi nu mai circulă.
„Probabil să facă economie la motorină, să scoată şi ei un ban“ spune cu subânţeles un alt pasager din barca ce pleacă printre valuri spre suburbie.

Dumitru Petrencu face zilnic naveta cu barca

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria

Oficial se trece bine...

„Nimeni nu a solicitat reluarea curselor cu nava militară, aceasta şi-a încheiat misiunea pe data de 21 februarie.Cetăţenii trec cu bărcile, nu am primit solicitări, dar se poate readuce nava militară dacă e cazul, cred că nava Primăriei nu poate circula, încă este periculos“ spune prefectul Vasile Gudu.
Traversarea nu este lipsită de riscuri, deoarece deşi aparent Dunărea în zona portului Tulcea a fost degajată de sloiuri, există oricând posibilitatea unui contact între bărci şi anumite obstacole aflate în submersie, inclusiv sloiuri sau buşteni.
Ieri, după întrebările şi reportajele tv, autorităţile au chemat la malul Dunării nava „Gospodarul“, care va efectua curse dus-întors la orele 6,30, 14,30 şi 16,30.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite