Pescarii din Delta Dunării vor să vină cu bărcile în faţa Guvernului !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii din Deltă ameninţă cu proteste
Pescarii din Deltă ameninţă cu proteste

Reprezentanţii asociaţiilor de pescari sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile vor să gestioneze resursa piscicolă din zona deltei, după ce ministrul mediului a anunţat că ia în calcul interzicerea pescuitului comercial în zona rezervaţiei biosferei

Ministrul Mediului, Lasylo Borbely, susţinut de conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi cea a Consiliului Judeţean a afirmat la Tulcea că se ia în calcul in¬terzicerea temporară a pescui¬tului în zona deltei.
„Dacă nu vor fi găsite soluţii pentru stoparea braconajului piscicol din Deltă, care este mai răspândit decât pescuitul legal, nu exclud oprirea totala a pescuitului pentru a reface astfel resursele piscicole “ a declarat la Tulcea ministrul Borbely.
Decizia este în studiu împreună cu factorii locali, respectiv Consiliul Judeţean Tulcea şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei, a spus ministrul Borbely, iar intenţia a fost imediat criticată inclusiv în Parlamentul României, prin deputatul tulcean Horia Teodorescu, care a preluat nemulţumirile de la liderii pescarilor.
„După ce actuala conducere judeţeană, în frunte cu preşedintele Victor Tarhon a impus deja taxe aberante, care vin ca un jug pe gâtul pescarilor care se chinuie să-şi întreţină familiile, taxe atacate în instanţă de asociaţiile de pescari, potenţiala interzicere a pescuitului, singura sursă de venit pentru mii de familii din Delta Dunării, este similară cu o condamnare la moarte pentru aceşti oameni care trăiesc în condiţii deosebit de grele„ a declarat la tribuna Camerei Deputaţilor HoriaTeodorescu.

„E ca şi cum ar tăia apa în plină secetă“

Oprirea pescuitului pentru a stopa braconajul nu este o soluţie viabilă, spune şi Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării.
„Astfel de decizii nu se pot lua de la Bucureşti, este împotriva directivelor Uniunii Europene, care cer transparenţă şi cooperare cu organizaţiile locale“ spune Lucian Sanda.
„În actualele condiţii sociale ar fi o crimă să opreşti pescuitul, singura sursă de venit pentru mii de familii. E ca şi cum în plină secetă ai opri apa de la robinete, probabil că vom veni cu bărcile la Bucureşti în faţa Guvernului ca să le atragem atenţia că mai trăim şi că pescuitul în deltă este ocupaţia din moşi strămoşi, şi nu o jucărie a unora de la Bucureşti“ spune şi Sandu Cuzmin,preşedintele asociaţiei de pescari din Sulina.
 






Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite