Pensiuni la preţ de criză în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în perioada 2000-2009 construcţiile au răsărit precum ciupercile pe teritoriul rezervaţiei biosferei de la o vreme proprietarii , mai ales cei aflaţi sub presiunea creditelor bancare, nu ştiu cum să mai scape de ele.

În speranţa unui flux mare de turişti mulţi oameni de afaceri au construit, achiziţionat sau extins pensiuni în zona Deltei Dunării, investind sume mari de bani. Din nefericire ultimii ani au fost mai toţi cu ghinion pentru acest colţ de rai, lovit pe rând ba de gripa aviară, inundaţii şi cel mai grav de criza economică.
„Am cumpărat la pachet, odată cu alte imobile, şi o pensiune la Crişan, fosta cabană ACH.Vremurile nu mai sunt bune pentru dezvoltare, mai ales că mai deţin un complex la Mila 35 care merge destul de bine, nu are rost să mai investesc şi la Crişan. Am ceva oferte dar lumea nu prea vrea să mai bage mulţi bani în această perioadă“ povesteşte omul de afaceri tulcean Cornel Georgescu. Practic pensiunea de la Crişani, care valora în urmă cu doi-trei ani circa jumătate de milion de euro ar putea fi achiziţionată acum la cel mult jumătate din aceea sumă.
Cerc vicios
Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Tulcea, Silviu Gheorghe, spune că sunt numeroase cazuri de pensiuni care au fost scoase la vănzare de bănci, deoarece turismul a mers prost iar patronii nu şi-au putut achita creditele.
„Situaţia  e dificilă şi datorită birocraţiei, oamenii tre¬buie să-şi facă pensiunea la negru ca apoi, din banii câştigaţi din turism, să încheie contracte cu agenţiile de turism, dacă nu ai acest flux de turişti pe care o agenţie ţi-l poate asigura, degeaba ai clasificare, iar ca turiştii să vină în deltă tre¬buie să existe un program coerent de promovare din partea instituţiilor statului, pentru că firmele private nu au bani să facă un astfel de program pentru o zonă aşa cum este Delta Dunării. Este un cerc vicios” a spus pre¬şedintele Silviu Gheorghe.
Se cauta investitori
În aceste condiţii oamenii de afaceri din Deltă nu au deloc o iarnă liniştită şi speră să găsească soluţii pentru a scăpa de griji.
„Am investit destul de mult în extinderea pensiunii, utilităţi, turişti ne prea au fost din cauza inundaţiilor, deşi la noi nu au fost inundaţii, dar presa…Sper să găsesc pe cineva cu care să ma asociez, fie să vînd jumătate din pensiune, ar trebui să scot cam 200.000 de euro avănd în vedere investiţia.Dacă nu erau vremurile astea nu vindeam nimic, face mult mai mult ca plan de afaceri, dar asta e situaţia“ spune şi Sorin Solotchin, patronul pensiunii Selina din Sulina.
„Parcă suntem blestemaţi în deltă, când nu e gripă aviară sunt inundaţii, apoi apare holeră sau antrax, culmea chiar când să înceapă sezonul sau în plin sezon. Delta Dunării e cam ca Universitatea Craiova, în fiecare an anunţă că ia titlul şi campionatul şi apoi se luptă să scape de retrogradare” spune Virgil Munteanu, preşedintele Asociaţiei „Delta Dunării Turism”.
4000 de locuri de cazare
Agenţii imobiliari spun că preţurile au scăzut cu aproximativ 50%,însă mai important este că nimeni nu cumpără, deşi foarte mulţi vor să vândă. O pensiune din zona Maliuc-Vulturu s-a văndut cu 300.000 de euro, în rate pe trei ani, în timp ce pensiuni mai mici, foste case reabilitate şi transformate în pensiuni turistice, cu două trei camere, poate fi cumpărată cu aproximativ 75.000 de euro, în zona Crişan-Maliuc.
„Preţurile au scăzut mult şi pentru că la un moment dat a fost o explozie de investitori în Deltă. Erau bani pe piaţă şi fiecare spunea-hai să îmi fac şi o pensiune, fără să aibă un plan de afaceri, să se gândească dacă va avea turişti sau nu“ spune Dan Drăgan, patronul unei agenţii imobiliare din Tulcea.
În prezent există 4.000 de locuri de cazare în Delta Dunării, cele mai multe concentrate în Tulcea, Murighiol-Uzlina, Sulina, Jurilovca, Crişan, Dunavăţ şi Maliuc-Gorgova. Conform statisticilor, în ultimul an au ajuns în Delta Dunării aproximativ 40.000 de turişti. Cel mai mare număr de turişti sosiţi în Delta Dunării a fost înregistrat în 1987, 120.000 de persoane.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite