Penitenciarul Tulcea, destinaţie de lux pentru deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei 907  deţinuţi din Penitenciarul Tulcea viaţa din spatele gratiilor însumează, în anii de detenţie, tot ceea ce presupune noţiunea „acasă“. Rigoarea şi educaţia primită  modelează caracterele şi le schimbă vieţile.Nu neapărat în bine....

Întreţinerea unui deţinut costă 20 sau chiar 30 de milioane de lei vechi pe lună. În cazul unui deţinut cu afecţiuni cronice costurile sunt nelimitate, în funcţie de costurile tratamentului. Un deţinut cu diabet zaharat, insulino-dependent, de exemplu, consumă circa 35 de milioane de lei vechi pe lună.
Televizor, apă caldă, mii de calorii
 Pentru un deţinut din Penitenciarul Tulcea raţia de calorii  pe zi este de 3200, faţă de 2500 cât era până nu demult. Cei închişi se bucură de apă caldă, răcoare vara, căldură iarna, televizor în fiecare celulă, activităţi recreative, sală de sport, sală de relaxare, terapie psihologică şi asistenţă medicală, indiferent de costuri. Totul intră în „pachetul de cazare “.
Toţi vor la Tulcea
„Aici e ca o destinaţie de lux, toţi îşi doresc să ajungă la Penitenciarul din Tulcea.Spre deosebire de alte locaţii la noi nu au fost niciodată evenimente grave,droguri, arme,violenţe, e mult mai linişte.Din acest motiv unii se chinuie să ajungă aici, înaintează acţiuni în instanţă împotriva unor firme sau persoane din Tulcea, fără temei legal, dar sunt aduşi la procese aici şi vin ca în concediu, se mai plimbă şi ei“povesteşte comandatul Penitenciarului Tulcea, Ion Feodorov.
   Ca la cămin, plus gratii
 Mulţi dintre noi s-au întreabat, poate, cum arată o celulă. Cu siguranţă nimeni nu şi-ar dori să ajungă într-un astfel de loc, dar e evident că există această curiozitate.
 Am intrat în prima celulă de la etaj. Deţinuţii erau la masă, iar gazdă a fost Doru Paşcău. Gratiile sunt cele care dau nota distinctă sau fiori reci pe spate. Dacă uităm de zăbrele, celula poate fi asemănată cu una dintr-un campus studenţesc. Afişele, posterele cu actori sau formaţiile preferate, jucăriile din pluş, suvenirurile de la cei dragi, icoanele şi candelele decorează celula. Îi conferă un aspect casnic, uman.
„Suntem câte şase în fiecare celulă. Uneori rămânem câte patru. Noi ne gospodărim, noi facem curat, udăm florile, le întreţinem. Devenim foarte atenţi la curăţenie. Şi apoi ce poţi face toată ziua, în afară de programul obligatoriu?“, ne spune Doru.
 Ai grijă ce faci să nu te dea afară!
 Sună ciudat, dar cei din puşcărie trăiesc mai bine. Deţinuţii consumă mai mult decât cei aflaţi în libertate. „Lefegii“ din ziua de astăzi, şomerii şi chiar pensionarii sunt nevoiţi să trăiască în fiecare lună cu mult mai puţini bani.Circulă de ceva vreme o glumă, dar care nu e departe de adevăr. Mama unui deţinut, după ce află în condiţii trăieşte fiul său, îl sfătuieşte părinteşte: „ Ai grijă mamă să nu faci ceva rău să te dea afară!“.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite