Pe drumul de 10 milioane de euro, spre mănăstirile din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 41 de milioane de lei Ministerul Dezvoltării Regionale  şi Turismului a reabilitat căile de acces rutier către mănăstirile Saon, Cocoşu şi Celic Dere. Acum ajungi de la Tulcea la Niculiţel, satul în jurul căruia sunt amplasate mănăstirile, în 20 de minute, faţă de 45 de minute, cât făceai înainte.

Pleci din municipiul Tulcea pe E 87 (drumul Tulcea – Galaţi), care se menţine destul de bun. Dacă nu ai mai fost de ceva vreme aici, atunci când intri pe drumul judeţean spre Niculiţel vei fi uimit: carosabilul este ca-n palmă, mai lat decât înainte. În centrul satului Niculiţel, acolo unde asflatul nu se mai vedea de gropi, acum este un sens giratoriu. Înaintezi către cele trei mănăstiri şi constaţi, cu surprindere, că sunt zeci de locuri de parcare special amenajate. Cei mai încântaţi sunt, însă, turiştii. Sau tulcenii care, respectând legea nescrisă a achiziţionării unui autovehicul, vin aici anual pentru a-şi sfinţi maşina.
Pentru localnicii din Niculiţel sau din Frecăţei mai important este că „lumea bună“ de la Bucureşti a venit să îi viziteze. Nimeni alta decât Elena Udrea a fost la ei în sat pentru a tăia panglica inaugurală.
Despre drumurile judeţene care leagă cele trei mănăstiri nu au de spus prea multe. Bine că se face, bine că e la ei, bine că au apucat ziua în care au văzut-o pe Elena Udrea în carne şi oase.
Căruţele lor mergeau şi prin hârtoape, ba chiar li se părea absolut normal să se mai zdruncine puţin la câţiva metri. „Eu am 88 de ani şi sincer să vă spun, de zece ani nu am mai mai ieşit din sat. Dar vine fiul meu de la Bucureşti şi ţin eu minte că tare se mai plângea de drum. Acum cred că o fie fie fericit“, spune Neculai Afanase din Niculiţel.
Primarul din Niculiţel spune povestea turismului cultural care se va dezvolta în zonă, acum că drumurile sunt mai bune. Cu 10 milioane de euro mai bune. „Am avut o dată un traseu pe la cele trei mănăstiri. Firma care a adus turiştii la noi a renunţat după prima cursă. Aveau dreptate oamenii, dădeau pe reparaţia maşinilor mai mult decât încasau din afacere“, spune primarul Florin Pascale.
Povestea cu turiştii care să aglomereze satul a prins repede printre localnicii de aici, recunoscuţi în toată ţara pentru abilităţile lor în ale vinului de Niculiţel, care se şi văd deja proprietari de pensiuni. „O să vină turişti, iar tineretul o să poată să îi primească în casele lor şi să ia bani pe cazare, pe masă. Ba chiar aşa o să ştie şi mai multă lume despre vestitul vin de Niculiţel. Cinsteşti musafirii cu o carafă şi, dacă le place, mai cheamă şi alţi prieteni“, gândeşte Maria Condrea (63 de ani), pensionară din Niculiţel.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite