Paştele, prea scump pentru tulceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etnografii tulceni spun că majoritatea tradiţiilor specifice sărbătorii Pascale sunt cele legate de mâncare. Din cauza preţurilor foarte mari, însă, nici măcar aceste tradiţii nu pot fi respectate. Tulcenii ajung să renunţe la miel, la pască sau chiar la cozonaci.

Pieţele sunt pline, magazinele gem de clienţi, iar traficul din zona supermarketuri este infernal. Cu toate acestea, majoritatea tulcenilor cu venituri reduse ajung să pună pe masa de Paşte o ciorbă de văcuţă, jumătate de drob şi nişte ouă vopsite.
„Nu sunt bani, asta este problema. Toate s-au scumpit, nu vedeţi? De abia dacă avem bani de un kilogram de ulei şi de zahăr... Cred că anul acesta renunţăm la pască şi la miel. Voi lua nişte carne de vită, fac o ciorbiţă, o să iau un cozonac, că trebuie, şi o să înroşesc vreo 10 – 20 de ouă, ca să respectăm tradiţia. E tot ce ne putem permite acum, cu criza asta“, spune Arina Iliev (76 de ani), pensionară din Tulcea. Are pensia minimă, de 350 de lei, iar soţul ei are aproape 500 de lei pensie. Locuiesc la bloc şi banii pe care îi ia pe o lună de abia îi ajung pentru a plăti întreţinerea.
Pentru cei care stau mai bine din punct de vedere financiar, Paştele este o nouă ocazie să umple masa cu tot felul de bunătăţuri tradiţionale. Ramona Dricu (31 de ani) are un job destul de bine plătit, aşa că nu are de gând să renunţe la nimic în acest an: „Vom lua şi un miel mic, de vreo 10 kilograme, că ne ajunge. Am comandat deja şi pască, şi cozonaci, am cumpărat deja 30 de ouă. Nu pot să spun că am cheltuit extrem de mult. Maxim 600 de lei vom da pe masa de Paşte din acest an, dar nu ne va lipsi absolut nimic“, spune Ramona.

Preţuri

Un cozonac costă 10 lei, iar o pască porneşte de la 40 de lei. Cei mai mulţi tulceni îşi comandă cozonac, dar îşi fac în casă Pască. „O pască la comandă costă vreo 50 de lei, şi nu este nici pe departe aşa de bună ca cea făcută în casă“, spune Ileana Achim  (36 de ani). Pentru o astfel de pască tulcenii trebuie să cumpere un kilogram de făină (4 lei), unul de brânză proaspătă (20 de lei), 10 ouă (4 lei), stafide (3 lei), lapte (3 lei), zahăr (6 lei), arome şi lămâie (aproximativ 2 lei).
Pentru un drob, în afară de miel, tulcenii mai trebuie să scoată din buzunar ceva bani: 7 – 10 ouă (4 lei), mărar (5 lei), ceapă verde (4 lei). Dacă alegi să faci drob din altceva decât pui, pentru ficat, inimă, rinichi, splină şi plămâni va mai trebui să scoţi din buzunar aproximativ 20 de lei.
În total, tulcenii trebuie să scoată din buzunar 500 de lei pentru toate tradiţiile: 400 de lei pentru miel, 10 – 20 de lei pentru ouă, 10 lei pentru drob, minim 30 de lei pentru cozonac şi minim 40 de lei pentru pască.

Citeşte mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite