Păsări şi căprioare moarte: Ce efecte a avut gerul asupra faunei din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păsările sunt hrănite de agenţii ecologi
Păsările sunt hrănite de agenţii ecologi

Din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în această perioadă apele au rămas îngheţate. Efectele imediate: inundarea grindului Chituc şi moartea unor păsări specifice Deltei Dunării. În plus, cinci căprioare, slăbite din cauza frigului, au fost ucise de şacali.

Furtunile de mare intensitate de la începutul lui februarie au creat valuri foarte mari în special în zona cordon-litoral – Cap Midia – Periboina, erodând adânc malul. Din acest motiv în zona strict protejată Grindul Chituc la o distanţă de circa patru kilometric de pichetul Poliţiei de Frontieră, apele Mării Negre se infiltrează continuu prin spărtura creată, inundând permanent Grindul Chituc.
„De asemenea, zonele de hrănire şi adăpost pentru fauna sălbatică sunt extrem de puţine în Delta Dunării, înregistrându-se mortalităţi în rândul ornitofaunei sălbatice: au fost observate în zonele districtelor ecologice Chilia Veche şi Sf. Gheorghe câteva mortalităţi la speciile: şase lebede de vară (pe Lacul Dracului şi zona litorală-braţ Sf. Gheorghe), trei lişiţe (zona litorală-braţ Sf. Gheorghe), un cormoran mic, un pelican comun juvenil în zona lacului Roşca“, spune guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.
Mai mult, săptămâna trecută, în zona Ostrovului Tătaru, au fost găsite cinci cadavre de căprioară care prezentau urme de prădători. Se presupune că aceste, fiind slăbite din cauza condiţiilor meteo nevaforabile, au fost atacate de şacali care se organizează în haite în scopul procurării sursei de hrană.
Agenţii ecologi din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării asigură monitorizarea continuă şi semnalarea acestor fenomene naturale deosebite.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite