Monştri din cretacic capturaţi de pescarii deltei pe vremuri! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cântarul oficial
La cântarul oficial

Fotografiile de arhivă arată sturioni imenşi capturaţi în zona Sulina şi în special Sfântu Gheorghe.Morunul, de exemplu poate ajunge la o greutate de o tonă şi o lungime de nouă metri

Din anul 2006, pentru o perioadă de zece ani, în Delta Dunării s-a instaurat prohibiţia privind capturile de sturioni. Această măsură legislativă a avut la bază studii ştiinţifice care demonstrau declinul iremediabil înregistrat de populaţiile de sturioni din apele de pe teritoriul României.
În urmă cu ceva timp pescarii din deltă capturau exemplare gigant, de sute de kilograme.Apoi acestea au fost din ce în ce mai rare, mai ales datorită braconajului şi a celor ce capturau inclusiv exemplare subdimensionate, puiet.

1000 de dolari kilogramul de icre

Anual se monitorizează populaţiile de pui, zonele de reproducere, productivitatea lor şi se verifică şi revenirile de pui spre mare. Analizele specifice au relevat faptul că, din 2006 încoace, atât structura cât şi cantitatea de pui de sturion s-a îmbunătăţit.  La creşeterea populaţiei de sturioni a contribuit şi Ministerul Agriclturii, prin repopulările plătite din bugetul de stat.
Un kilogram de icre negre se vinde cu 1.000 de dolari, ceea ce înseamnă că o „peştoiacă“ ceva mai mare te poate face un om bogat.  
„Meţinerea prohibiţiei la sturioni este un deziderat important pentru această perioadă având în vedere că tentaţia este foarte mare. Sunt foarte multe interese în a captura aceste animale şi noi am atras atenţia organelor de control că trebuie să se ia măsuri foarte drastice, inclusiv în zonele tradiţionale de piaţă neagră, şi aici am vedere podul de la Giurgeni. Au existat acţiuni, controale, chiar cu rezultate serioase, dar nu se poate spune că fenomenul a dispărut“, spune Grigore Baboianu.

Extragerea icrelor la cherhana

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria cu sturioni

Datează din Cretacic!
 
În Dunăre şi Marea Neagră au trăit şase specii de sturioni – viza, şip, cega, nisetrul, morunul, păstruga –, dar, în prezent, doar patru dintre ele mai există, căci primele două enumerate au fost exterminate prin pescuitul în exces.
Nici existenţa celor patru nu este foarte sigură, căci viza a fost ultima dată semnalată în 2002, atunci când nişte pescari sârbi au prins accidental un exemplar.Sturionii reprezintă o specie care datează din Cretacic, adică de peste un milion de ani şi sunt sursa celebrelor icre negre. Problema e că sturionii se reproduc foarte rar, odată la 12-14 ani.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite