FOTO Momente comice şi triste în marea debarcare antibraconaj din Delta Dunării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto IPJ Tulcea
Sursa foto IPJ Tulcea

Marea majoritate a sturionilor au fost găsiţi într-un depozit ce importă peşte din Bulgaria. Oamenii legii au vrut să dea lovitura în cherhanalele din Delta Dunării, dar nu au reuşit decât să sperie copiii şi babele din Sfântu Gheorghe. Mai mult, se pare că o parte din confiscări sunt ilegale.



Marea acţiune antibraconaj desfăşurată marţi în judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a ofițerilor din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică, s-a soldat cu capturi deloc impresionante. Conform raportului oficial al acţiunii din totalul de 2592 de kilograme de peşte confiscate 2191 au fost descoperite la Tulcea. De asemenea, din cantitatea de 727 de kilograme sturion, 527 au fost confiscate în judeţul Tulcea şi culmea, doar câteva zeci de kilograme în celebra zonă Giugeni! Ca termen de comparaţie, la o singură acţiune angajaţii Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură Tulcea au confiscat o tonă de peşte, şi asta cu doar doi agenţi!



Carmace confiscate ilegal!
La Tulcea majoritatea sturionilor confiscaţi au fost ridicaţi de la un depozit de peşte, acolo unde marfa este importată din Bulgaria, de la o crescătorie de sturioni. Surse neoficiale spun că poliţiştii au controlat până şi frigiderul patronului depozitului, din locuinţa acestuia. Reprezentanţii firmei au refuzat să comenteze acţiunea autorităţilor. O altă mare captură, doi calcani de cinci kilograme, pe care se pregătea să-i consume o familie din Sulina, au fost confiscaţi de asemenea în cursul zilei de marţi. Culmea acţiunii a fost atinsă la Sfântu Gheorghe, acolo unde au fost confiscate din magazia unui localnic 3.000 de carmace utilizate la prinderea sturionilor. Confiscare ilegală, spun localnicii, susţinuţi de altfel şi de legea 192 din 19 aprilie 2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura, care menţionează că este interzisă doar folosirea carmacelor, deci nu şi deţinerea lor.
„Ca de obicei, fiecare va primi înapoi prin instanţă tot ce s-a confiscat. Păcat că nimeni nu revine, de presă vorbesc, după ce se anunţă aceste acţiuni de imagine, să verificaţi câte sunt finalizate în defavoarea statului în instanţă“, spune un pescar din zona Sulina.



Momente comice
Acţiunea regizată de la Bucureşti a avut mai multe momente comice, povestesc participanţii, sub protecţia anonimatului. Dis de dimineaţa zeci de maşini s-au adunat în zona SIAJ, unde au primit repartizarea pe bărci şi plicuri cu destinaţia şi mandatele de percheziţie, semnate de un judecător bucureştean. Cei mai surprinşi de destinaţie au fost cei de la Garda Financiară, care s-au prezentat la malul Dunării cu cămaşă, cravată, şi pantofi de vară cu găurele! Nu au rezistat foarte mult şi s-au împrumutat de haine de baltă de la colegii mai bine dotaţi. Doi comisari au făcut chiar şi vânzare unui magazin din Sulina, de unde s-au aprovizionat cu fesuri şi canadiene antivânt. De remarcat că la „invazie“ nu au participat reprezentanţi ai Gărzii Financiare Tulcea, aceştia nefiind informaţi despre acţiune!


Sursa foto: IPJ Tulcea
Sursa foto: IPJ Tulcea
Sursa foto: IPJ Tulcea
Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite