GALERIE FOTO Micii violonişti tulceni au făcut senzaţie la Sanremo!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violoniştii de la Orchestra Estudiantina a Liceului de Artă au acompaniat corul de copii Armonia din Năvodari şi au reuşit să primească premiul întâi la categoria orchestre instrumentale şi marele trofeu al concursului, Delfinul de Argint, la Sanremo.

Competiţia a fost grea, plină de emoţii, surprize şi lacrimi de bucurie din partea micilor artişti de la Estudiantina. Cu evenimente neprevăzute, cu surprize de moment, cu premii anunţate într-o limbă pe care micii artişti nu o stăpânesc foarte bine, festivalul a fost un real succes pentru copiii Liceului de Artă din Tulcea. Au concurat cu elevi din toată lumea, dar au fost cei mai buni.



Au muncit extrem de mult pentru această competiţie. Elevii au stat ore întregi la repetiţii, până la ore târzii: „La ora 18.00 terminau orele şi apoi urmau repetiţiile. Au exersat extrem de mult. Am reptat până în ziua concursului“, povesteşte Maria Lupu, profesoara lor.
Global Education Festival (GEF) a început joi, pe 7 aprilie, iar elevii tulceni au urcat pe scenă tocmai sâmbătă, pe 9 aprilie, destul de târziu, după ora 21.30: „Erau şi obosiţi, erau şi emoţionaţi, iar după ce au cântat i-am văzut pe toţi că plângeau. Nu am îneţeles de ce, m-am dus la ei să văd de ce plâng, dar mi-au zis că sunt lacrimi de bucurie. Publicul a fost extrem de receptiv. A aplaudat îndelung, iar juriul s-a ridicat în picioare să aplaude“, mai spune Maria Lupu.



Pe ultima sută de metri s-a schimbat pianistul!

image
image

Elevii au prezentat la Sanremo o piesă compusă de un tânăr compozitor din Medgidia, George Bijacu, „An angel in the night“. Iniţial, la pian ar fi trebuit să fie George, dar în ultimele zile au fost anunţaţi că nu pot fi primiţi adulţi în competiţie. „Aşa că repede am făcut schimbarea, iar la pian  a venit Dănuţ Ion Preda, elev în clasa a VIII-a, care nu a avut nici măcar partitură! În scurt timp băiatul s-a adaptat unor cerinţe extrem de severe, iar eu personal îl felicit în mod public pentru această reuşită“, mai adaugă profesoara lor.



Concurenţa era tot din România!

Le-a fost şi teamă la un moment dat. Iar concurenţa adevărată era, culmea, tot din România.
„Am avut o singută repetiţie generală, cu tot ansambul şi cu restul competitorilor. Cred că, într-adevăr, ne-a fost teamă de o altă echipă, tot de la noi din România, din Ploieşti“, mai spune Maria Lupu.



Şi concert maestrul Theo Andreescu este de părere că cele mai grele competiţii rămân, totuşi, cele din România. Theo este elev în clasa a X-a şi este cel mai mare dintre „copiii“ Estudiantinei. A fost la prima competiţie în afara ţării şi ne povesteşte cum a perceput acum, la început de drum, publicul din afara ţării: „La început nu prea ne-au dat atenţie, cred că este acea idee preconcepută despre români. Dar după aceea am avut un şoc atunci când am văzut că sala aceea imensă era arhiplină, toţi erau cu ochii pe noi, iar la final am fost aplaudaţi minute în şir“, îşi aminteşte Theo.



Ştefan Dorobanţu este cel mai mic dintre concurenţi. Este în clasa a IV-a şi studiază vioara de patru ani. Spune că nu a avut deloc emoţii, iar competiţia i s-a părut o experienţă foarte frumoasă. „Nu am fost foarte emoţionat, pentru că eu am mai cântat anul trecut la un concurs, tot în Italia“, spune Ştefan.
Elevii tulceni nu prea vorbesc limba italiană, astfel că au avut mici dificultăţi în a înţelege ce se întâmplă la Gală. „La final, când se dădeau premiile, am auzit numele nostru, am văzut că lumea aplaudă, dar pentru că vorbeau în italiană nu am ştiut exact ce premiu am luat. Am fost nevoită să mă interesez pe acolo…“, îşi aminteşte Lorena Sanda, elevă în clasa a VII-a.
Aflaţi din Adevărul de Seară de azi numele copiilor premiaţi!





 

image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite