Mâine tulcenii de rit vechi serbează Boboteaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ruşii lipoveni din Tulcea, această sărbătoare creştină încheie seria sărbătorilor de iarnă, care au început pe data de 7 ianuarie.

Sărbătoarea începe în 18 ianuarie, ajunul Bobotezei fiind dedicat unui post sever. Astfel, azi, după participarea la slujba Sfintei Liturghii, întreaga familie se adună la masă, după modelul mesei de Crăciun, însă spre deosebire de aceasta, în ajunul Bobotezei vor fi consumate mâncăruri fără carne, din orez sau grâu, miere, stafide.
In dimineaţa Botezului Domnului, ca şi în ajunul acesteia, în cadrul Sfintei Liturghii, în curţile bisericilor se face sfinţirea Apei Mari.
Se crede că apa Bobotezei are proprietăţi vindecătoare, lecuind bolile, purificând locuinţele, aducând linişte şi pace casei.
„Sărbătoarea Bobotezei mai poartă numele de Epifanie (arătarea Domnului) sau Teofania (arătarea lui Dumnezeu), întrucat în ziua Botezului Domnului s-a prezentat pentru prima dată în lume Sf. Treime. Boboteaza este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Tatăl din cer a vorbit despre Fiul Său, Fiul s-a botezat în  Iordan de către Ioan, iar Spiritul Sfânt s-a coborât asupra lui Isus în chip de porumbel“, spune Andrian Ampleev,  preşedintele comunităţii ruşilor lipoveni din Tulcea. 


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite