Mâine la Tulcea va fi dezvelit bustul poetului Taras Şevcenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bustul poetului care s-a stins din viaţă la numai 47 ani va completa „Parcul Minorităţilor“ din dreptul Muzeului de Artă. Este a treia statuie care se ridică în acest parc, după Ataturk şi Esenin.

Mâine, de la ora 11.30, la dezvelirea bustului sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei, din regiunea Odessa dar şi din Cernăuţi. „Am realizat acest bust din fonduri proprii şi nu am vrut să aşteptăm o zi specială pentru a-l inaugura. Este a treia statuie, iar noi credem că este semnificativă pentru ucrainenii de pretutindeni“, spune Dumitru Cernenco, şeful comunităţii de ucraineni din Tulcea.
Seara, de la ora 19.00, pe scena din Piaţa Civică va avea loc un spectacol specific ucrainean, de la care nu va lipsi muzica şi dansul.  Tulcenii vor avea parte de un adevărat show oferit de corul „Zadunaiska Sici” din Tulcea (ansamblul ucrainenilor din Tulcea).
Poetul naţional al Ucrainei, Taraş Sevcenko s-a născut pe data de 9 martie 1814, ]ntr-o familie săracă din satul Kirilovka, gubernia Kiev. Era iobag şi a fost răscumparat pentru 1.500 de ruble, pregătindu-se în biserici, dar şi la Academia de Arte. Ulterior, a fost deportat si i s-a interzis să mai scrie sau să picteze.
„Poezia lui Sevcenco, asemenea poeziei marelui Eminescu, are menirea de a aduna mulţi oameni, de a-i face să fie mai buni, mai optimişti în vremuri nu tocmai prielnice, asa cum sunt vremurile de astăzi“, spune Trifon Belacurencu, senator (şi el membru al comunităţii).

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite