Ix-singurul câine care miroase droguri la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Tulcea: Ix la o şedinţă de antrenament
Tulcea: Ix la o şedinţă de antrenament

Ciobănescul german, Ix, împreună cu colegii săi cu nume la fel de ciudate sunt în grija jandarmilor tulceni

Animalele sunt dresate pentru situaţii diferite, pentru intervenţii pe genuri de infracţiuni, fiind completarea profesională a echipajelor de intervenţii. Despre câinii Jandarmeriei, antrenaţi pentru diverse misiuni, s-a vorbit mai puţin sau aproape deloc. Jandarmeria Tulcea are şase  câini: Ebag, Ebah, Dox, Efek, Ix şi Iaba.
Câinii vin de la Bucureşti, de la Şcoala Naţională de Dresaj. Au nume ciudate, mai puţin comune. „Botezul“  tot acolo se face, ne spune Viorel Efsei, plutonier adjutant, instructor de dresaj. Niciunul dintre câinii Jandarmeriei nu va fi numit Grivei sau Lăbuş, ne spune instructorul. Câinii, după câteva luni de la naştere, vin la unitate pentru continuarea instrucţiei.
„Numele lor nu este alegerea noastră. Vin cu matricolă şi nume de la Bucureşti. Medicul veterinar, care asistă la venirea lor pe lume, le alege numele. Nu ştiu raţionamentul, dar răspund doar la acel nume“, spune Viorel Efsei.
Depistează rapid  armele şi drogurile

Ix este singurul câine din Tulcea antrenat pentru depistarea drogurilor. Are patru ani şi jumătate şi a fost luat din Centrul Chinologic Bucureşti de la vârsta de 6 luni. La Tulcea a obţinut matricola 2315.A fost dresat în centrul respectiv, pe o perioada de 6 luni si toate examenele pe care le-a dat au fost luate cu note de 9 si 10. Cântăreşte aproape 35 de kilograme şi a participat la 32 de acţiuni tematice organizate de Biroul de Crimă Organizată şi Terorism. A fost medaliat la concursurile naţionale cu tematică specifică. Ix mănâncă în jur de 2 kilograme de hrană ecologică pe zi. A participat la zeci de misiuni ale structurilor DIICOT.
„Oriunde am pune o armă sau o cantitate infimă de drog, o găseşte! A fost şi premiat la un concurs naţional în domeniu“, spune maiorul Liviu Stoica, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Tulcea.

Amănunte citiţi în ediţia tipărită a Adevarul de Seară

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite