Tulcea: Localnicii din Deltă sunt lăsaţi să moară de foame!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii sunt revoltaţi şi au protestat inclusiv la Tulcea, în faţa ministrului Borbely. Tulcenii din Delta Dunării au fost lăsaţi fără posibilitatea să pescuiască tradiţional pentru consumul propriu. Legea le garanta deltaicilor dreptul la trei kilograme de peşte zilnic, pentru consum, însă mai nou guvernanţii au decis ca acest peşte să poată fi pescuit exclusiv cu undiţa.

Tulcenii din Delta Dunării au fost lăsaţi fără posibilitatea să pescuiască tradiţional pentru consumul propriu. Legea le garanta deltaicilor dreptul la trei kilograme de peşte zilnic, pentru consum, însă mai nou guvernanţii au decis ca acest peşte să poată fi pescuit exclusiv cu undiţa.
Fie iarnă, ger, viscol, luciul de apă îngheţat, pentru a supravieţui locuitorii din Delta Dunării trebuie să stea cu undiţa în mână la malul apei. Dacă sunt prinşi cu uneltele tradiţionale, oamenii se trezesc cu dosar penal. Reprezentanţii pescarilor spun că noul act normativ, Ordonanţa 127 privind adoptarea unor măsuri  destinate dezvoltării economico-sociale a zonei „Delta Dunării“ nu a fost supus dezbaterii publice în mod democratic.
„Au crezut că nu o să înţelegem legea!
„A fost ceva parcă desprins din contextul anilor 50, când se ajunsese să se facă colectivizarea cu miliţia. Populaţia, pescarii au fost informaţi ad-hoc de către reprezentanţii statului şi un număr nefiresc de  poliţişti“, spune Ivanov Ananie, reprezentant al pescarilor din zona Dunavăţul de Jos. Reprezentanţii asociaţiilor de pescari şi ai O.N.G.-urilor din zona Deltei spun că autorii propunerii de  ordonanţa  au mers pe ideea că oamenii  nu cunosc legea,  nu-şi vor da seama de restricţiile impuse,  nimeni nu va protesta – mai ales în  preajma sărbătorilor. După sărbători, iarnă şi prohibiţie oamenii s-au trezit că nu-şi mai pot hrăni copii decât pescuind cu undiţa, ca turiştii, fără să mai aibă timp şi de alte ocupaţii aducătoare de venit.
„Să vină guvernanţii să pescuiască la undiţă“
Ordonanţa a adus, în fapt, instalarea unui climat de instabilitate şi neîncredere, îngenunchierea pescarilor şi deprimarea populaţiei,  prin transformarea localnicilor în pescari „sportivi“, cu undiţa şi mulineta. Articolul I al actului normativ  elimină dreptul persoanelor cu domiciliu în localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei de a pescui o cantitate de peşte pentru subzistenţa zilnică, cu scule tradiţionale, fapt ce reprezintă o măsură unilaterală şi discriminatorie. Ştirea a produs imediat o stare de tensiune emoţională negativă  printre pescarii deltei.
„Este ruşinos şi înjositor să transformi pescuitul de subzistenţă al localnicilor în «pescuit sportiv cu undiţa». Cum se poate ca un pescar, care a lucrat o viaţă cu scule tradiţionale, să fie trimis cu undiţa pe diguri,  «în regim de pescuit sportiv/recreativ» , pentru consumul familial“, spune Nicolae Răducu, preşedintele Fundaţiei „Prietenii Deltei“ din Sulina.
De altfel, pescarii sulineni propun, mai în glumă mai în serios, ca guvernanţii să vină să demonstreze că se poate trăi din ceea ce prinzi la undiţă!
„Dacă o singura persoană din acei  pseudo-specialişti poate demonstra, practic, că se pot prinde la undiţă trei kilograme de peste zilnic, înseamnă că nu sunt diletanţi. Cum este posibil ca ei, specialişti, să nu ştie că la două vintire şi la două setci se prinde peşte pentru o ciorbă, în două-trei zile de ţinut sculele în apă? Familia locală nu mai are treabă pe acasă, acum sunt transformaţi în «turişti sportivi de toate anotimpurile», trebuie să stea cu mic – cu mare cu undiţa pe diguri,  de plouă, de este vânt, ger,  ceaţă, atât cât să scoată de-o prăjeală de peşte dacă vor să mănânce“ spune Petru Cuzmin, pescar din Sulina.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vrea să facă ordine!
Reprezentanţii pescarilor au prezentat aceste probleme, transmise autorităţilor centrale, ministrului Mediului Laszlo Borbely, prezent marţi la Tulcea. Ministrul Mediului le-a spus celor care au acuzat aceste probleme că pescuitul trebuie neapărat reglementat: „În calitate de ministru al mediului, aş putea să propun să fie oprit pescuitul industrial pentru cinci ani. Nu voi face asta, dar trebuie să impunem nişte reguli, altfel nu se poate“.
Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite