GALERII FOTO Cum s-a născut primul sistem de alimentare cu apă din Dobrogea. Iată ce titra acum o sută de ani „Conservatorul Tulcei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un secol de apă potabilă la Luncaviţa
Un secol de apă potabilă la Luncaviţa

În noiembrie 1911 cetățenii comunei Luncavița se adunau în inima comunei pentru a fi martori unui miracol: apa potabilă, rece și foarte gustoasă ajungea în 26 de minute de la Cetățuia, chiar în centrul comunei și la alte 5 fântânii prevăzute cu canale și uluce.

Acel moment a însemnat o piatră de hotar, dar și o rampă de lansare a comunei Luncavița în viitor. Faptul că o localitate și mai ales din zona rurală avea sistem centralizat modern de alimentare cu apă atrăgea tot mai mulți cetățeni care doreau să se stabilească la Luncaviţa.

Click pe poze pentru fotogalerie!

Cum s-a născut primul sistem de alimentare cu apă
Pe atunci, primarul comunei era Trandafir Iorga, caer îşi dorea foarte mult  să poată construi multe fântâni, ca în alte părți ale României. Acest lucru era imposibil din cauza solului. La câțiva metri în pământ se află așa numita „pielea boului“, aşa că fântânile se surpau, iar cele puține câte erau trebuiau permanent ispolite. Atunci a auzit că se pot construi sisteme centralizate de apă potabilă, și că francezii sunt specialiști în așa ceva. A reușit să obțină un pașaport diplomatic de la CAROL I, regele României și în 1894, când avea 46 de ani, a vizitat Franța. A reușit să convingă o echipă de proiectare din Franța să vină la Luncavița și să studieze posibilitatea realizării unui asemenea sistem cu apă potabilă.

Click pe poze pentru fotogalerie!

„Francezii au fost primiți cu multă dragoste de cetățenii comunei, la număr 2.300 în acea perioadă, și după câteva luni de cercetare au elaborat soluția sistemului de alimentare cu apă. În 1900 au realizat un studiu, asemănător studiului de fezabilitate din zilele noastre, care identifica soluția și costurile. Primarul s-a consultat cu cetățenii, le-a explicat costurile, aceștia au fost de acord, iar primăria a început să adune banii de la fiecare gospodărie. De asemenea toți cetățenii se învoiau să muncească gratuit la această mare investiție. Apoi, Trandafir Iorga a cerut ajutorul autorităților județene și l-a primit. Prefectul de atunci Petru Sfetescu, i-a oferit sprijin, punându-i la dispoziție inginerii cei mai de seamă ai județului Tulcea“, spune primarul Ştefan Ilie.
Iată tot articolul din „Conservatorul Tulcei“
„Una din lucrările de cari se va lega pentru totdeauna numele d-lui prefect Sfetescu, este aducerea apei în satul Luncavița, cari dacă va fi complet terminată într’un viitor destul de apropiat ea se datorește și actualului prefect. Vom face, în rîndurile ce urmează, micul istoric al acestei chestiuni:
La aproape 5 klm. de Luncavița, spre partea muntoasă la punctul numit Cetățuia, se află cîteva izvoare de apă, cari, captate în fîntîni obicinuite, serveau pînă acum pe trecători, pentru adăpatul vitelor și udatul tutunului și grădinelor de zarzavat.
Simțindu-se lipsa de apă potabilă suficientă în comună, s’a emis părerea de a se capta acele izvoare într’un chip mai rațional, așa ca apa să fie dusă prin conducte în sat și distribuită prin fîntîni speciale spre consumație publică, de oarece din constatările și analizele chimice făcute, alte instalațiuni de filtrare nu necesitează, apa fiind absolut potabilă și lipsită de orice materii, organice.
Asupra izvoarelor existente s’a calculat pentru 24 de ore, un debit de 100m.c., ceia ce revine 50 litri de cap, socotit la o populațiune de peste 2000 de suflete.(adică peste 4000 litri/oră)
În urma acestor constatări, un comitet de inițiativă condus de Primarul Trandafir IORGA și o echipă tehnică franțuză a supus rezultatele obținute d-lui prefect, rugîndu-l a-i ajuta să se poată desăvîrși, cu mijloace reduse, această importantă operă, de care atîrnă în mare măsură bunăstarea higienică a populațiunii. D. prefect le-a acordat tot sprijinul d-sale, iar d. inginer Germani. d. inginer I. Moțoi și d. inginer Nicolescu, s-au pus la dispoziție în mod gratuit!
Lucrarea constă din captarea izvoarelor într-o cisternă, așa numită casa apelor, așezată chiar la poalele punctului Cetățuia, de unde apoi apa va fi trimisă prin conducte de 80 m.m. diametru, în sat și distribuită la șase fîntîni monumentale prevăzute cu robinete, uluce, etc.
Valoarea lucrărilor va fi de circa 30.000 lei din cari cea mai mare parte va fi acoperită de locuitori prin analoghie.
Socotim unic cazul ca o comună rurală să-și poată asigura în asemenea lesnicioase condițiuni apa necesară, lucru pentru care locuitorii din Luncavița nu vor avea decît de mulțumit d-lui prefect Sfetescu, și celorlalți realizatori pentru concursul prețios ce le-a dat“.

Pe aceeaşi temă:
Povestea călătorului care a văzut minunea de la Luncaviţa


Un secol de apă potabilă la Luncaviţa Trandafir Iorga şi Consiliul Local
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite