GALERIE FOTO Tulcea: Rămâne fără afacere după demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Cicorschi (50 de ani) a încropit în urmă cu 12 ani o mică fermă de vaci şi porci în zona Zagen. După notificările privind demolarea, în această iarnă familia Cicorschi a vândut „pe nimic“ 50 de vaci iar acum îşi demolează grajdurile.

În zona Zagenului continuă în aceste zile activitatea febrilă a localnicilor de demolare a propriilor construcţii în urma notificărilor de evacuare primite de la Primărie. Pe lângă cei care spun că nu au practic nicio soluţie în ceea ce priveşte mutarea, există şi categoria crescătorilor de animale care au locuinţe în oraş şi care şi-au luat loturi în zonă strict pentru această activitate. Şi aceştia se văd nevoiţi  să-şi distrugă acareturile, înainte de a intra buldozerele.



„Avem acoperişuri, plăci de azbociment, ţevi de la grajduri, leţuri şi bile noi. Nu avem unde să le ducem acasă, aşa că fie le dăm foc, fie le dăm prin vecini“, spune Ioana Cicorschi, fost crescător de animale în Zagen.
Afacere cu vite şi porci



Timp de zece ani, afacerea familiei a mers bine. Plăteau la primărie chiria pe teren în baza unor contracte înnoite de la an la an, în care se prevedea destinaţia pentru creşterea animalelor, aveau animalele înregistrate la Registrul Agricol, carnete de sănătate pentru animale, carnet de producător pentru comercializare în piaţa Neptun. „Am avut aici 46 de porci, 57 de vaci, am avut şi găini, am plătit numai în ultimii doi ani18 milioane de lei vechi pe chirie la Primărie, am muncit zi şi noapte pentru a-mi întreţine doi copii la facultate iar acum rămânem fără nimic din această afacere“, spune Ioana Cicorschi.



Investiţiile realizate în gospodăria din Zagen se ridică la câteva sute de milioane de lei vechi după cum apreciază familia Cicorschi. Au construit grajduri cu duşumea pe jos pentru a menţine căldura iarna, pereţi de chirpici, fundaţii cu piatră, ciment şi piloni pentru a asigura stabilitatea în solul destul de moale din zona Zagenului. „În urmă cu doi ani ne-au spus că aceste contracte nu mai sunt valabile, că trebuie să plecăm de aici pentru că se va face o investiţie de mediu. Noi înţelegem că se face o investiţie aici, dar dacă suntem daţi afară să ni se dea o posibilitate să ne continuăm activitatea sau despăgubiri pentru că de-a lungul celor zece ani am făcut numeroase investiţii aici. M-au întrebat că de ce am construit şi o locuinţă. Păi ca să îngrijeşti animalele pe timp de iarnă, să le păzeşti, nu ai nevoie de un acoperiş solid deasupra capului?“, povesteşte Ioana.
„Suntem alungaţi fără nicio despăgubire“



În perioada ultimilor doi ani a urmat un şir lung de vizite la primărie pentru a obţine teren de păşunat în altă parte, dar fără niciun rezultat. Totul a culminat cu o şedinţă de Consiliu Local în care Ioana Cicorschi a susţinut în plen cauza locuitorilor din Zagen. „Le-am spus atunci că este vorba de o zonă defavorizată, pentru că sunt foarte multe persoane, unele în vârstă, care nu mai au unde locui şi şi-au făcut aici o căsuţă cu un animal în curte, că să poată trăi. Domnul primar ne-a spus atunci că vor fi acordate despăgubiri, dar acum am fost notificaţi să evacuăm terenul fără nicio despăgubire. După atâţia ani de muncă, noi nu avem niciun drept şi trebuie să mergem în altă parte. Şi-a bătut joc primarul de noi“, mai spune Ioana.



Primăria exclude despăgubirile
De cealaltă parte, conducerea Primăriei spune că dacă ar fi existat o petiţie din partea crescătorilor de animale din zonă, s-ar fi putut găsi o soluţie. Aceasta exclude însă acordarea unor despăgubiri, având în vedere că respectivele construcţii sunt realizate fără autorizaţie.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară Tulcea!

image
image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite