GALERIE FOTO Scandal: Pescarii, acuzaţi că şi-au făcut adevărate ferme ilegale în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăposturi tradiţionale pescăreşti
Adăposturi tradiţionale pescăreşti

Scandalul între pescari şi autorităţi a izbucnit în zona Dunavăţ, după ce comisarii de la Garda de Mediu au amendat un localnic şi au anunţat demolarea mai multor adăposturi pescăreşti ridicate fără autorizaţii.

Agenţii ecologi din Rezervaţia Deltei Dunarii au descoperit sute de construcţii ilegale, sub formă de adăposturi pescăreşti. Deloc tradiţionale, spun ecologiştii, care au dat peste construcţii cu uşi, ferestre, uneori chiar cu termopan, saună. Departe de tradiţionalele adăposturi pescăreşti cu stuf şi lemn, construcţiile actuale sunt adevărate miniferme pe lângă care se cresc porci, găini, în totală contradicţie cu regulamentele.
„Sunt construcţii ilegale, noi am propus un program de conformare dar nu au dat doi bani pe el. Am aplicat sancţiuni şi mai departe este treaba Administraţiei Rezervaţiei să aplice legea, să se treacă la demolare probabil“ spune Costel Ifrim, comisarul şef al Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului Delta Dunării.

Click pe poze pentru fotogalerie!

Gospodării sub acoperire
Comisarii de Mediu spun că încet încet, de-a lungul timpului pescarii şi-au construit adevărate gospodării în Delta Dunării, în zone protejate în care astfel de edificii nu sunt admise.
„Pe lângă adăposturi pescarii cresc şi porci, găini, au câini, pisici.Nu asta ar fi problema de animale, dar au saune, termopane,mai lipsesc antenele satelit şi pot caza şi turişti“ spune comisarul şef Ifrim.
Acesta mai precizează ca aceste adăposturi pescăreşti, în unele cazuri, sunt adevărate centre ale braconierilor, care acţionează departe de zonele locuite.
„Sunt adăposturi tradiţionale“
La rândul lor pescarii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt sancţionaţi , considerând că aceste adăposturi reprezintă un drept tradiţional.
„Sunt adăposturi tradiţionale, de sute de ani folosite de pescari, unde se adăpostesc de furtuni, nu sunt vile cu termopane“ spune Ananie Ivanov, reprezentant al comunităţii de pescari din zona Dunavâţ. Pescarii au întocmit chiar şi un protest oficial care a fost înaintat luni, prin intermediul deputatului tulcean Horia Teodorescu ,ministrului Laszlo Borbely.

Adăposturi tradiţionale pescăreşti
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite