GALERIE FOTO Plaja din Sulina ratează sezonul estival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MEDIU Investiţia realizată cu bani europeni a fost în mijlocul unui mare scandal lansat de iubitorii de mediu şi finalizat cu schimburi de hârtii la Comisia Europeană. Plaja este gata, doar că administratorul, Regia Autonoma Administraţia Zonei Libere Sulina aşteaptă să o autorizeze. Până la autorizare, însă, consilerii judeţeni votează taxele ce se vor percepe pentru folosirea acestei plaje.

La începutul acestui an ecologiştii de la  Societatea Ornitologică Română şi World Wide Fund for Nature au sesizat Comisia Europeană în legătură cu faptul că modernizarea plajei Sulina pune în pericol plantele care trăiesc doar în zona Deltei Dunării, cum ar fi o specie de garofiţă protejată la nivel european sau volbura de nisip. De asemenea, dunele de nisip, formă de relief care există în Deltă ar putea fi afectate de ridicarea căsuţelor de lemn pe plajă. Comisia Europeană a cerut explicaţii beneficiarului, Consiliul Judeţean Tulcea. Acesta a plătit Asociaţia Hidrologilor din România, care au refăcut studiul şi au ajuns la concluzia că flora din Sulina nu a fost afectată de investiţia Ministerului Turismului.
„Am respectat toate regulile: sunt căsuţe uşoare, situate la 150 de metri de apă. Ecologiştii care tot vor să apere Delta uită că aici sunt şi oameni. Din păcate pentru ei, delta este locuită, iar oamenii aceştia trebuie să aibă ce mânca. Trebuie să facem ceva ca să ne dezvoltăm, iar astfel de investiţii sunt primul pas“, se laudă primarul Sulinei, Aurel Dimitriu.

Click pe poze pentru a vedea fotogaleria!

Şi localnicii sunt de acord cu primarul, mai ales că investiţiile de pe plaja Sulina pică bine la afacerile locale. O bună parte din localnici primesc turişti în vizită şi trăiesc aproape tot anul din banii încasaţi pe sezon. „Ei cred că noi ar trebui să ne îngropăm în volbură şi să mâncăm de pe urma plantelor. Peştele nu mai cade ca pe vremuri, oamenii sunt săraci, de abia au din ce trăi. Nu ne lasă şi pe noi să trăim, asta fac“, spune un sulinean născut şi crescut în cel mai estic punct al României.
Plaja este deschisă
„Noi am preluat doar investiția, urmează să preluăm și terenul. Sperăm ca procedura de infringement să nu fie demarată de către Comisia Europeană. Până nu avem o decizie din partea Comisiei Europene, noi nu vom desfășura în zonă nimic împotriva legii“, spune Marius Mitrea, directorul AZL (administratorul plajei).
Plaja este deschisă turiştilor, cu toate că inaugurarea oficială nu a avut loc. Marea deschidere ar fi trebuit să aibă loc de 1 iulie, dar a fost din nou amânată.
Guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, spune că nu s-a primit încă nicio solicitare pentru autorizarea activităţii pe plaja Sulina, nici din partea Consiliului Judeţean, nici a Administraţiei Zonei Libere Sulina.
Citeşte în Adevărul de Tulcea de astăzi ce s-a întâmplat cu sesizarea făcută la Comisia Europeană!

În tabără pe plaja Sulina
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite