GALERIE FOTO Paştele blajinilor la Tulcea. Vezi aici imagini de la slujba credincioşilor de rit nou şi de rit vechi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de la Paşte, în prima luni creştinii de rit nou, dar şi cei de rit vechi serbează Paştele Blajinilor (Paştele Morţilor). Tradiţia religioasă spune că acum credincioşii vin la cimitire şi împart ouă roşii, cozonac sau colivă.




De la ora 9.00 dimineaţă, cele două cimitire de pe strada Eternităţii s-au umplut de credincioşi care au venit la mormintele celor dragi pentru a împărţi pomeni. Într-o parte a cimitirului sunt ortodocşii de rit nou, iar în cealaltă parte sunt cei de rit vechi. Toate sărbătorile legate de Paşte sunt comune celor două calendare religioase.





O afacere profitabilă este vânzarea de flori, tot timpul în număr par. De la narcise, lalele şi până la bujiori, poţi cumpăra orice fel de flori de sezon din poarta cimitirului.  „Patru la un leu!“, spune mândră o femeie care vinde bujori pe trotuarul din dreptul cimitirului. Florile sunt ieftine: cu 2 lei poţi cumpăra fie patru fire de zambile, fie opt bujori (boboci), fie patru lalele. De asemenea, şi numărul cerşetorilor din cimitire creşte semnificativ cu această sărbătoare. Cu sarsanale mari, pline de mâncare, tinerii sunt mândri că au reuşit să strângă destul pentru câteva zile.
Circulaţia rutieră a fost dirijată de Poliţie, iar cimitirele erau pline de jandarmi şi poliţişti. Trotuarele din faţa cimitirului sunt şi acum pline ochi de maşini parcate pe o parte şi pe alta a străzii Eternităţii.


image
image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite