GALERIE FOTO Incendiu pe zeci de hectare în patria pelicanilor! Arde o zonă strict protejată în Deltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona strict protejată Roşca Buhaiova din zona Chilia a Deltei Dunării arde de aproape două zile. Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare datorită vântului şi este vizibil chiar şi din zona pădurii Letea

Autorităţile spun că de vină pentru acest incendiu ar fi crescătorii de animale din apropierea zonei, care tradiţional încearcă să ardă iarna resturile de vegetaţie.
„Nu sunt păsări la cuibărit în această perioadă, nici localităţi în zonă, fiind o zonă strict protejată. Probabil cineva a vrut să ecologizeze  iar vântul a dus foscul spre Roşca Buhaiova“ spune Costel Ifrim, comisar şef al comisariatului Gărzii de Mediu Delta Dunării. Fumul provocat de incendiu este vizibil de la zeci de kilometric, fiind semnalat inclusive de turiştii care au vizitat în weekend zona pădurii Letea.
„A fost şi secetă şi vegetaţia este foarte uscată, apele scăzute, oricum acolo nu s epoate intervene cu utilaje de stingere a incendiilor, nu există acces prin stuf, canale şi plauri, probabil se vas tinge de la sine după ce va arde covorul uscat de vegetaţie“ mai spune comisarul şef Ifrim.

image

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria

Un adevărat paradis al faunei şi florei
 
Zona  strict protejată Roşca - Buhaiova are o suprafaţă de 9.625 hectare. Este situata in nordul depresiunii Matiţa-Merhei şi este constituită dintr-un complex de lacuri, gîrle, japşe, delimitat la nord de braţul Cernovca între confluenţa cu canalul ocolitor al amenajării piscicole Chilia şi confluenţa cu canalul Sulimanca.
Zona Rosca-Buhaiova figurează pe lista rezervaţiilor naturale din România încă din anul 1970, iar începând din anul 1979 a fost declarată rezervaţie a biosferei împreună cu Pădurea Letea). Include o mare diversitate de biotopi reprezentativi pentru delta fluvială -plauri plutitori şi fixaţi, mlaştini stuficole, lacuri, grinduri fluviale, marginea vestică a grindului marin Letea, marginea estica a grindului continental Chilia, gîrle naturale, terenuri inundabile, zăloage de salcii etc.. Nucleul acestei zone de regim de protecţie integrală îl constituie lacurile Roşca şi Buhaiova. În mod corespunzător, şi fauna acestei zone potejate prezintă o remarcabilă diversitate reprezentată de mamifere: vidra, nurca, hermelina, bizam, câine enot, vulpe, mistreţ etc., de fauna ornitologică -prezenţa celei mai mari colonii de pelican comun (Pelecanus onocrotalus) din Europa, a coloniilor mixte de ardeidae, aproape majoritatea speciilor de anatidae şi paseriforme caracteristice deltei, precum şi a faunei de nevertebrate.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite