GALERIE FOTO Copii din Delta Dunării sunt consultaţi de tinerii studenţi de la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţii în şcoala din Letea
Consultaţii în şcoala din Letea

Voluntarii de la Asociaţia Salvaţi Delta au demarat un program de consultaţii gratuite pentru copii din Deltă, copii la care doctorul nu a ajuns niciodată, şi care pentru a a-şi face analizele sunt nevoiţi să meargă cu vaporul la Tulcea, cale de aproape şase ore, pe stomacul gol

În acest sfărşit de săptămână la Letea, în Delta Dunării Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a lansat proiectul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”. În cadrul acestui proiect, timp de trei luni, peste 700 de copii din zece localități izolate din Delta Dunării vor beneficia de o campanie de informare și educație pentru sănătate și de servicii medicale care includ un control de specialitate și analize medicale de bază. Copiii cu vârste cuprinse între 3-15 ani vor primi informații legate de nutriție, igienă, importanța practicării unei activității fizice etc. Deja în primele zile peste 70 de copii din cele cinci sate ale comunei C.A. Rosetti au fost consultaţi, proiectul urmând a ajunge şi în alte localităţi ale deltei.

image

Click pe poze pentru a vedea fotogaleria

În contextul în care distanța de 100 kilometri dintre Tulcea și localitatea C.A. Rosetti se parcurge în aproximativ trei ore, iar în cele zece localități din proiect există doar trei cabinete medicale de familie, se poate considera că localniciilor Deltei le lipsesc serviciile medicale de urgentă.

În Deltă nu există asistenţă medicală permanentă

Cele trei cabinete medicale de familie (la Chilia Veche, Maliuc și C.A. Rosetti) au program de câteva ore pe săptămână și sunt departe de a conține dotările minimale. Asistența medicală de urgență este asigurată de un cabinet medical din Sulina și de serviciul de ambulanță Tulcea, care are o singură ambulanță la dispoziție. Starea de degradare și lipsa dotărilor minime caracterizează majoritatea cabinetelor medicale din Deltă, unde nu există asistență medicală permanentă.
“Am pornit proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii din Deltă sunt viitorii ei locuitori! Pentru unii, această consultație este prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa la sănătate oferită acestor oameni. Sperăm ca autoritățile responsabile să aprecieze statisticile pe care le vom pune la dispoziție și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației.
Datele statistice colectate în urma analizelor vor fi puse la dispoziția autorităților locale și centrale pentru dezvoltarea unor politici publice adecvate, care să îmbunătățească infrastructura de sănătate a zonei. De asemenea, va exista o monitorizare a copiilor care au probleme de sănătate.

Proiectul este derulat de Asociația Salvați Dunărea și Delta cu susținerea GSK România, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Direcția de Sănătate Publică Județeană Tulcea, Primăriile comunelor C.A.Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe și școlile din localitățile C.A.Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe.

Citiţi mâine un reportaj de la Letea şi aflaţi de ce doctorii sunt porecliţi de localnici „Elodia“!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite