GALERIE FOTO Conductă din ceramică din perioada medievală, descoperită la Isaccea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperiri arheologice la Isaccea
Descoperiri arheologice la Isaccea

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor care se desfăşoară în localitate, pentru care s-a încheiat un contract de supraveghere arheologică între AquaServ şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea.

Dacă în anul 2011 nu au fost descoperiri semnificative, în acest an s-a descoperit pe traseul noul sistem de canalizare o conducta (tubuli din ceramica), care datează din secolul al XVIII-lea.
Pe strada Crinului, pe axul străzii, au fost găsite segmente din vechea conductă. Diametrul tubulilor este de 25 de centimetri, spune Aurel-Daniel Stănică, din cadrul ICEM Tulcea.

Click pe poze pentru fotogalerie!

„Despre Isaccea medievală se cunosc foarte puţine informaţii, iar lucrările din localitate reprezintă singura modalitate de a mai adăuga date la dosarul istoric al oraşului. Se cunoaşte faptul că în Isaccea, după 1621, exista o «baie comunală», aşa cum apare în descrierea unor călători străini. De semenea, se cunoaşte atentia pe care o acordau turcii pentru aducerea apei în  localităţile controlate/stăpânite de aceştia. Tot din Isaccea, în anul 2003, un localnic ne-a adus un tubul din ceramică, dar de dimensiuni mai mici. Presupunem existenţa unui sitem de conducte principale şi secundare care aduceau şi distribuiau apa în oraşul Isaccea. Apa era preluată de localnici de la cişmelele ce existau în fiecare cartier“, mai spune Aurel Stănică.

Descoperiri arheologice la Isaccea
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite