GALERIE FOTO Aşa arată moartea adusă de vânători în Delta Dunării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Azi dimineaţa, pe la 4, iar au început împuşcăturile, sute, care mai depărtate, care chiar lângă pontonul nostru, adică la nici o sută de metri de satul Uzlina. Acum este ora 11 şi este ca de obicei, bubuieli în stânga şi în dreapta, în faţă şi în spate, peste tot. Oare or fi atâtea păsări în Deltă câte împuşcături se aud?“

Iliuţă Goean este un iubitor de natură îndrăgostit de Delta Dunării. Cunoscut pentru fotografiile deosebite pe care le realizează, Iliuţă a reuşit, din nefericire, să realizeze nişte imagini pe care nu şi-ar fi dorit nici un om normal să le realizeze, dar din păcate s-a întâmplat. Imagininile cu pelicanii plini de sânge, cu ciocul rupt, sau morţi plutind pe canalele deltei, au făcut înconjurul lumii în urmă cu doi ani. Acum când deputaţii se pregătesc să aprobe redeschiderea vânătorii în Delta Dunării, Iliuţă Goean le reaminteşte cum arată tabloul morţii, imaginea pelicanilor însângeraţi.

Fauna Deltei ajunge la mâna deputaţilor vânători!

Au început împuşcăturile

„Când a venit îngheţul, în fiecare dimineaţa, venea lângă ponton un card de 30-40 de pelicani creţi, era un adevărat spectacol. Apoi au început împuşcăturile şi cârdul s-a tot micşorat, la început am crezut că s-au speriat şi au plecat dar imediat după revelion am descoperit şi unde s-au dus, într-o lume, poate, mai bună. Doi dintre ei , juvenili, i-am găsit împuşcati pe bucla Uzlina, imediat lângă sat, unul mai trăia, l-am prins şi l-am predat ARBDD-ului, altul, cel mai tragic, avea ciocul rupt, falca inferioară sfârtecată dar încă mai zbura, din păcate nu l-am putut prinde să-l mai putem ajuta“ povesteşte Iliuţă.

image

„ Azi nu a mai venit nici un pelican creţ la ponton“

“Mai erau câteva sute, o sursă din ARBDD mi-a spus că în primăvara lui 2008 nu au reuşit să numere mai mult de 200 de exemplare, unii se străduiesc să salveze pelicanul creţ de la dispariţie iar alţii îi împuşcă, ţară de retardaţi şi imbecili. De acum toată lumea poate să fie liniştită, turiştii nu trebuie să se mai uite pe cer sau pe apă după maiestuasele păsări, vor găsi fotografii cu acestea la muzeu, piscicultorii vor putea trăi fericiţi că nu le mai mănâncă nimeni investiţia, duşmanul a fost anihilat!
Şi  asta nu este tot, împreună cu pelicanul creţ rănit am mai predat ARBDD-ului şi un pui de lebădă rănit de vânători, tot o specie strict protejata, am mai găsit împuşcaţi cormorani mici, altă specie strict protejată, am găsit lisiţe şi lebede împuşcate şi abandonate pe gheaţă, doar plăcerea contează, nu? OMORÂTUL! Nu şi prada.
Azi nu a mai venit nici un pelican creţ la ponton“.
Fotografiile au fost făcute în ianuarie 2009, pe bucla şi lacul Uzlina, împreuna cu Mircea Bezergheanu, Despinel Dragomir (Asociaţia “Una e Natura”) şi Costas Dumitrescu cărora le mulţumesc şi acum pentru ajutorul acordat.

Cine este Iliuţă Goean

Iliuţa Goean a lucrat până în 2006 ca manager al unui magazin de produse de pescuit. Până când s-a hotărât să lase comoditatea şi confortul traiului la oraş şi s-a mutat în deltă. A devenit ghid, ba mai mult, a devenit pasionat de fotografie şi de studiul comportamentului păsărilor.

image

S-a dus la un curs de fotografie al lui Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi de natură de la noi, şi aşa a început să cocheteze cu fotografia. A construt în deltă haiduri , locuri speciale în care se stă la pândă pentru a fotografia păsările. Are o răbdare de fier,stă cu zilele,săptămânile, lunile, să tragă o fotografie cu un anumit moment din viaţa păsărilor şi aşa a ajuns azi să aibă o colecţie unică de fotografii cu păsăretul din delta. Face parte din asociaţia de protecţie a mediului „Una e natura“ şi organizează excursii tematice în Delta Dunării pentru fotografii amatori şi nu numai.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite