Florile de tei, în sărbătoare la Luncaviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, de la ora 14.00 şi până la mizeul nopţii, mii de localnici din Luncaviţa şi din comunele învecinate participă la cea mai mare sărbătoare a verii la ţară. Orice tulcean este aşteptat la cea de-a zecea ediţie a „Sărbătorii teilor“ din comuna Luncaviţa. Aici poţi asculta muzică de petrecere şi poţi dansa pe ritmurile muzicii lui Alex Velea sau formaţiei Cassa Loco.

Terenul de fotbal pe care are loc petrecerea este la ieșirea din Rachelu spre Luncavița, pe Drumul European 87 - partea dreaptă. Cel mai simplu, înaintezi spre Luncaviţa, şi opreşti acolo unde vezi multe corturi şi o mare de oameni.
Sărbătoarea teilor începe la ora 14.00.  „Aşteptăm pe toată lumea în sat, ca împreună să ne putem bucura de cântec, de dans, de folclor, de gustosul borș de pește, de mierea florilor de tei, de multă voie bună și de toate celelalte bogății spirituale și materiale ale comunei noastre și ale prietenilor comunei noastre!“, spune primarul Ştefan Ilie.
Sofia Vicoveanca, Alex Velea şi Cassa Loco
De pe scena din Luncaviţa nu va lispi, aşa cum i-a obişnuit pe cei care participă la petrecere, primarul din comună, Ştefan Ilie. Tot mâine, pe scena din Luncaviţa vor cânta Alex Velea, băieţii de la Cassa Loco, Aurel Tamaş, Sofia Vicoveanca, Gelu Voicu, Anatol Dumitraş, Ionuţ Galani, fraţii Călin de la Rachelu, Ansamblul Ghiocel de la Luncaviţa, dar şi Badaldele Deltei. „Tot timpul încercăm să împăcăm toate gusturile. Pentru că este o petrecere la ţară, nu poate lipsi cântul tradiţional, popular“, spune Ştefan Ilie.
Sărbătoare interzisă de comunişti
Sărbătoarea Teilor în Comuna Luncavița se ține din vechime în luna iunie, în apropierea Sfinților Petru și Pavel. În teritoriul administrativ există peste 5.000 de hectare de pădure în care predomină teiul și care, împreună cu întreaga zonă, Luncavița-Rachelu-Hamcearca-Cerna, formează cea mai întinsă zonă meliferă din Europa. Astfel, stupăritul a devenit una dintre ocupațiile de bază ale comunei, alături de pescuit. Importanța teiului a făcut ca acesta și rodul lui prin apicultură, mierea de albine, să fie apreciată, valorificată la nivel internațional și bineînțeles sărbătorită. De asemenea Albina reprezintă unul din simbolurile Stemei Comunei Luncavița, alături de Munții Măcinului și de Lunca Dunării.
Începând din anii 1970, sărbătorile teilor în Comuna Luncavița au încetat să se mai țină. Regimul comunist oprea orice legătură cu vechea orânduială, iar cântecele lui Puiu Spiru (rapsod din Luncaviţa) precum și petrecerile teilor erau considerate chiabure, fiind interzise. Totuși, pe ascuns, localnicii mai serbau de Sf. Petru și Pavel, teiul și mierea, fredonau cântece și chiar îl aduceau câteodată pe exilatul Puiu Spiru. 
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară de astăzi!


Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite