Femeile din Tulcea nasc la maternitatea din Măcin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Popa şi Octavian, în maternitatea din Măcin
Alina Popa şi Octavian, în maternitatea din Măcin

Alina Popa (29 de ani), din municipiul Tulcea, a ales să nască la Măcin. Mai mult, dacă ar mai face un copil, tot acesta este Spitalul pe care l-ar alege, şi asta din cauza felului în care a fost primită în acest spital

Este o maternitate care pare desprinsă din sistemului sanitar din România: este singura în care funcţionează sistemul de rooming (mama stă cu cel mic în cameră), şi printre puţinele din ţară în care asistente sunt la dispoziţia pacienţilor minut de minut, secundă de secundă. Femeile din Tulcea vin la Măcin pentru a-şi aduce pe lume copiii.
Pentru proaspetele mămici din municipiu este destul de greu de înţeles o astfel de alegere: până la Măcin ele au de bătut un drum de aproape 100 de kilometri, ceea ce înseamnă mai bine de o oră de mers cu maşina. Toate pentru a naşte într-un oraş al judeţului în care numărul locuitorilor nu sare de 10.000.
Este singura cu sistem de rooming
Alina Popa (29 de ani) a ales să nască primul ei copil la Măcin. A primit „pontul“ de la o verişoară de-a ei, care ştia şi ea tot de la cineva care născuse acolo. Multe mămici din Tulcea se duc la Măcin pentru a naşte în condiţii din cele mai bune, spune ea. Unul dintre criteriile care au stat la baza luării acestei decizii a fost faptul că este singurul spital din judeţ care oferă facilitatea ca mama să stea în aceeaşi cameră cu cel mic.
„Din câte am înţeles, şi spitalul Tulcea pregăteşte un sistem de rooming, dar nu este încă implementat. La Măcin am avut posibilitatea să-l am pe Octav în atenţie tot timpul. Acesta este motivul pentru care am ales să merg până acolo“, spune Alina.
Condiţiile nu sunt, la prima vedere, extraordinare. Nu sunt termopane, sau alte investiţii care să bată la ochi. Este doar un spital normal, foarte curat, şi, cel mai important, cu oameni pregătiţi să facă această meserie.
„La fiecare scâncet de copil venea o asistentă!“
Cel mai important aspect, spune Alina, sunt oamenii. Felul în care se comportă cu pacienţii este absolut esenţial. Mai ales la primul copil.
„Am auzit tot felul de cazuri în care li se spunea proaspetelor mămici că se descurcă ele, ce-i aşa de greu la alăptat? Câte femei nu au mai alăptat? Aici asistentele mi-au explicat pas cu pas ce trebuie să fac atât în spital, cât şi când ies din spital. Cunosc cazuri în care au venit cu cel mic acasă, l-au pus pe pat, şi apoi se întrebau: şi acum ce facem? Pe mine m-au ajutat extrem de mult asistentele de la Spital, practic mi-au explicat absolut fiecare detaliu“, povesteşte Alina.
Mai mult decât atât, într-o rezervă a maternităţii sunt câte două mame, iar o asistentă este în permanenţă pregătită să te ajute. La fiecare scâncet de copil venea o asistentă să vadă ce se înâmplă, îşi aminteşte Alina.
„Am stat 14 ore în travaliu şi o asistentă a fost în permanenţă cu mine. Nu îmi făcea nimic deosebit, doar mă încuraja şi vorbea cu mine, să uit de durere. A fost de mare ajutor“, îşi mai aminteşte fericita mămică.
„Noi spunem că este ca o pensiune de trei margarete“
Medicul ginecolog responsabil peste maternitatea din Măcin este dr. Florin Groza, unul dintre cei mai vechi directori de spital din judeţ. El vorbeşte despre maternitatea de la Măcin ca fiind ca o pensiune de trei margarete: fără mari pretenţii, dar îngrijită şi cu o echipă obişnuită să îşi facă treaba fără să aibă vreo pretenţie. Dacă gândeşte o analogie cu autovehiculele, acesta spune că şi atunci când maşinile de 2000 de cm cubi invadează piaţa, nu trebuie să dispară cele de 1200 cm cubi.
Citiţi mai multe amănunte în ediţia tipărită Adevărul de Seară Tulcea!


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite