FOTO Tulcea: Cum au fost capturați caii din Letea. Vezi imagini terifiante!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cai Letea salvați
Cai Letea salvați

Mai multe organizații de protecție a animalelor încearcă o nouă inițiativă de adoptare a unui statut și a unei legi speciale pentru calul sălbatic din Delta Dunării, o specie în formare, ca brand național. Aceasta ar proteja pe viitor caii de evenimente similare celor de luna trecută.

Cai Letea

Susținătorii acestei inițiative pornesc de la premisa că fenomenul  cailor sălbatici din Deltă este semnalat dupa anul  1989, când  dezintegrarea agriculturii  socialiste  a generat ca fenomen răspândit pe toată suprafața Deltei Dunării, respectiv abandonarea animalelor în câmp, în spațiul nelucrat după desființarea CAP-urilor.  Caii abandonați de localnici  s-au sălbăticit iar numărul lor a crescut în fiecare an dar nu există evidențe exacte a numărului acestora în spațiul general al Deltei și particular în aria teritorială a comunei C.A.Rosetti.  Cert este faptul ca aceste animale abandonate s-au sălbăticit și au același comportament social ca cel al cailor veritabil sălbatici, sunt de părere inițiatorii.




Caii din Pădurea Letea sunt duşi spre abatoare!
Ultimul tir cu cai prinşi la Letea a părăsit Delta Dunării

Cai Letea

Pe de altă parte, cercetătorii în domeniu spun că în momentul de față, principala problemă o reprezintă lipsa unui studiu după concluziile căruia autoritățile să poată crea un management al acestei specii în această regiune cu o legislație specială.

image
Cai Letea Foto: Cristian Ehrlich

„Institutul Național de Cercetare Delta Dunării are realizat un studiu care oferă date importante vizavi de impactul asupra vegetației produse de populația de cai semisălbatici. Dar se specifică și că fenomenul de semisălbăticie este mult mai complex  și în cadrul acestuia trebuie vizate și celelalte specii și impactul lor asupra pășunilor pentru a se lua o decizie dreaptă pentru această regiune“, spune cercetătorul Ștefan Răileanu.

arhivă
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite