FOTO Greviştii din portul Sulina trăiesc cu bani trimişi de rude!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei nouă marinari ucraineni de pe vasul Fellow au de primit 70.000 de euro. Supăraţi pe armator, marinarii au refuzat să mai muncească şi timp de două luni şi-au aşteptat salariile trăind din banii trimişi de familiile lăsate acasă. Azi ei ar trebui să primească banii în conturi şi să plece acasă.

Marinarii aflaţi în grevă în portul Sulina aşteaptă de două luni ca armatorul, firma turcească Panasia Shipping, să le plătească drepturile salariale. La bordul cargoului Fellow, acostat în zona Adminitraţiei Zonei Libere Sulina, mai sunt cinci ucraineni, trei turci şi un azer.
„Au fost şi doi români dar au plecat. Am fost duşi cu vorba de patru luni de patroni că ne dau banii, dacă ne dădeam jos şi plecam nu mai vedeam nimic, să te judeci ani de zile degeaba prin tribunalele lumii, ei dispar şi rămâi cu buzunarele goale“, povesteşte Alexei Cozma, un ucrainean de 24 de ani ce rupe bine româneşte, fiind din Ismail, un port de pe braţul Chilia, nu la mare distanţă de Tulcea.



Neplătiţi de patru luni
Ucraineanul povesteşte că nu au mai răbdat să muncească degeaba, după ce nu au fost plătiţi timp de peste patru luni.
„Noi în loc să trimitem bani acasă la rude, familii, am ajuns să cerem ajutor, să ne trimită ei de acasă bani.Aşa ne-am mai gospodărit pe aici, de la piaţă, un peşte, ne-am descurcat, n-am murit de foame, cei de la Frontiră ne-au făcut viza, actele, şi am putut ieşi în oraş, lumea a fost prietenoasă cu noi, ne-au mai ajutat“, povesteşte Alexei.



Marinarul spune că au greşit deoarece nu au cerut celor de la ITF  să vândă nava, astfel ar fi primit banii mai rapid.
„Acum iar ne-au anunţat, am văzut un fax, că s-au virat banii spre o bancă din România dar mai durează aici prin conturi. Luni ar trebui să intre banii şi să plecam“ speră Alexei.
 Deja la Sulina a ajuns de câteva zile şi schimbul marinarilor aflaţi în grevă, iar în momentul în care se vor primi banii şi colegii lor vor pleca acasă, aceştia vor prelua nava.
„I-am mai ajutat şi noi cum au putut, i-am ajutat la cumpărături, am mai dat o apă, ţigări, suntem oameni şi trebuie să ne ajutăm“, spune şi Mihai Andrei, angajat al Administraţiei Zonei Libere Sulina.


image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite