Eveniment la Teatrul Jean Bart: Istoria României, pe note muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe scenă a urcat şi Ansamblul Baladele Deltei
Pe scenă a urcat şi Ansamblul Baladele Deltei

Marţi seara, la sala mare a Centrului Cultural „Jean Bart“ din Tulcea a avut loc un spectacol inedit, organizat de primărie şi de Ansamblul „Baladele Deltei“. Spectatorii au fost martorii unei istorii cântate a României, în care s-au intonat cântece legale de evenimentele sociale care au marcat destinul ţării.

Dincolo de istoria scrisă sau nescrisă, mai există un tip de istorie pe care ne-au lăsat-o cei care, prin forţa împrejurărilor şi natura lucrurilor au fost obligaţi să-i suporte şi pe învinşi şi pe învingători: oamenii simpli adeseori scoşi din rosturile lor de istoria fie a învinşilor, fie a învingătorilor, acei oameni care nu poartă niciodată fiecare un nume, ci toţi la un loc sunt numiţi îndeobşte popor. Ei nu au scris istoria lor, ci au cântat-o, spun organizatorii.
„Astăzi vă vom cânta această istorie. Prin aceste cântece, născute în timpul evenimentelor pomenite şi nu după, propagandistic, veţi găsi un alt tip de istorie, aşa cum a fost ea percepută şi trăită la vremea ei de popor. De aceea precizăm că gestul nostru de astăzi este cu desăvârşire unul cultural-artistic şi nicidecum propagandistic în vreun fel. Este unul de mărturisire şi asumare a unei istorii aşa cum a fost ea trăită şi pe care suntem datori să ne-o însuşim cu bunele şi cu relele ei spre a trage învăţămintele de necesare“, a spus Dan Arhire, cel care a iniţiat, pus în scenă  şi prezentat acest spectacol, împreună cu maestrul coregraf Ştefan Coman.
Istoria a fost punctată pe rând prin cântecele  Doina lui Horea, Marşul lui Tudor Vladimirescu, Treceţi batalioane române Carpaţii, Internaţionala, Imnul regal, iar la final cu imnul  Deşteaptă-te Române, moment în care sutele de spectatori prezenţi în sală s-au ridicat în picioare, scandând trăiască România. Spectacolul s-a încheiat printr-o demonstaţie de dans popular făcută de Ansamblul Baladele Deltei.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite