„Elodia“ , porecla medicilor în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru mulţi dintre copii deltei contactele cu medicii sunt extrem de rare
Pentru mulţi dintre copii deltei contactele cu medicii sunt extrem de rare

Voluntarii de la Asociaţia Salvaţi Delta au demarat un program de consultaţii gratuite pentru copii din Deltă, copii la care doctorul nu a ajuns niciodată, şi care pentru a a-şi face analizele sunt nevoiţi să meargă cu vaporul la Tulcea, cale de aproape şase ore, pe stomacul gol

Într-un sat fără apă curentă, cu două chioşcuri, două becuri care luminează noaptea şi nici măcar o pensiune, nici un medic nu şi-a dorit să profeseze. Mai vine o doctoriţă de la Sulina, marţea şi joia, iar localnicii spun că nu prea are chef să pună mâna pe copii mai neîngrijiţi sau bătrânii sărăcăcioşi. La magazin, delicatese pentru cei mici sunt pufuleţii de cincizeci de bani şi merele. Atât îşi permit din restul rămas de la berea, ţigările sau vodca luate pentru părinţi. În România europeană 2012, tinerii medici au găsit, printre cei consultaţi la Periprava, un copil bolnav de inimă, neglijat de părinţi, care face crize frecvente.Poate oricând să moară, în localitatea în care probabil ai muri şi de apendicită, izolat. „Aşa cum sunt copii Deltei, aşa va arăta şi Delta“ spune cineva. Şi deocamdată Delta e în criză, precum inima copilului din Periprava, la mâna destinului, uitată de lumea aşa zis civilizată.

La consultaţie

Click pe poze pentru  a vedea fotogaleria

Doctorul peşte

Gluma clasică deja în zonele izolate din Delta Dunării legată de Elodia una tristă din păcate, şi o afli de la primul sătean din Letea când întrebi dacă au medic.
„ La noi medicii se numesc Elodia, că nu-i găseşte nimeni!“.
Zeci de copii din zona C.A. Rosetti, Letea, Periprava,  au fost zilele trecute consultaţi pentru prima dată în viaţa lor. Normal legislaţia prevede obligativitatea consultaţiei odată cu înscrierea la şcoală, însă dacă s-ar respecta legislaţia, în zona deltei nu ar funcţiona decât unităţile de învăţământ din Sulina probabil.
Proiectul celor de la Salvaţi Delta a fost simplu, cu ajutorul unei firme de medicamente şi a unor tineri studenţi la medicină, au plecat în inima Deltei pentru a verifica starea de sănătate a micuţilor care nu au şansa de a ajunge la un doctor.Un prim aspect constatat după consultarea copiilor din C.A. Rosetti este că aceştia, deşi subalimentaţi, au o imunitate foarte bună, în comparaţie cu copii de la oraş, care folosesc multe medicamente. „De la peşte probabil“ spun studenţii la medicină.
Părinţii au răspuns foarte bine, arătând grijă faţă de copii lor, dar au fost şi sincope, datorită încăpăţânării unora care au refuzat să participe la proiect, aşa cum e cazul primăriei Crişan.

Citiţi ce spun oamenii din Letea despre lipsa medicilor în Adevărul de astăzi

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite