Despăgubiri pentru fermierii din zona Parcului Naţional Măcin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului va face legătura între fermierii din vecinătatea ariei protejate pe care o administrează şi instituţiile statului care îi pot despăgubi pentru că nu pot desfăşura activităţi comerciale în zonă.

Conducerea Parcului spune că pentru acordarea despăgubirilor trebuie evaluate tipul resurselor de care ar putea beneficia comunităţile respective suprafeţele de teren şi tipurile de venit care ar fi putut fi obţinute.
 „Pentru ca aceste compensaţii să fie poată fi acordate, trebuie să fie solicitate, iar la noi nu s-a întâmplat acest lucru până acum, deşi puteau fi solicitate începând cu 2008. Fondurile se solicită foarte simplu, prin completarea unui formular şi înaintarea lui către APIA şi este vorba de 90 de euro pe an pentru cei din zonele semnificativ defavorizate, cum este Isaccea, respectiv 60 de euro pe an pe hectar pentru zone semnificativ defavorizate de condiţii naturale specifice. Nu sunt sume extraordinare dar ele se cumulează altor compensaţii acordate la nivel naţional.
Astfel, cele 18 comunităţi locale din vecinătatea Parcului Naţional Munţii Măcinului ar putea beneficia anual de sume cuprinse între 60 şi 130 de euro pe hectar, conform unor hotărâri de Guvern aprobate în 2008, datorită faptului că se află în zone defavorizate
Condiţia pe care solicitanţii trebuie să o respecte este ca activitatea lor să nu afecteze mediul înconjurător, iar la Tulcea lucrul acesta se întâmplă de foarte mult timp”, a declarat directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite