Degustările de vinuri în pivniţa banditului Terente, o experienţă unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pivniţa lui Terente, o atracţie deosebită pentru turişti
Pivniţa lui Terente, o atracţie deosebită pentru turişti

În apropiere de localitatea de baştină a celebrului rege al bălţilor,un grup de investitori din Belarus a început să valorifice imaginea lui Terente.Cu numai 20 de euro turiştii pot asculta poveşti despre banditul superdotat, pot  degusta şi cumpăra vinuri din podgoria Sarica Niculiţel, judeţul Tulcea, într-o cramă amenajată precum cele în care se petrecea pe vremuri trei zile şi trei nopţi.

Singura firmă din Romănia cu acţionariat mixt româno-belarus a mizat pe lăngă vinul de calitate şi pe imaginea „longevivului“ bandit Terente.Stabiliţi în zona Măcin, aproape de trecerea peste Dunăre spre Brăila, încă din 2002, cei de la Alcoovin s-au îndrăgostit de legenda celebrului rege al bălţilor, mai ales că localitatea de baştină a acestuia Carcaliu, este foarte aproape de podgoria Sarica Niculiţel. O degustare de vinuri în Pivniţa lui Terente te rupe de lume pentru o perioadă de timp.Zidurile de piatră păstrează temperatura constantă iar mobilierul de lemn masiv, simplu şi util, precum şi lipsa gadget-urilor moderne te poartă înapoi în timp.
Te simţi puţin haiduc după ce din curtea celor de la Alcovin intri pe uşa Pivniţei lui Terente.Cobori în cramă lăsând în urmă potera, sau mai nou taxele şi impozitele şi te instalezi la masă în aşteptarea lecţiei de băut vin.
15 euro, şapte sortimente
La o degustare trebuie să plăteşti 15 euro de persoană. „Preţul include degustarea a şapte sortimente de vinuri îmbuteliate , albe şi roşii, un aperitiv necesar la degustare, precum şi servirea unui fel de mâncare şi desert“ ne spune Ionuţ Paraschiv, director de marketing.Acesta spune că legătura cu Terente a venit natural, avănd în vedere specificul zonei. „Vinul din Podgoria Sarica Niculiţel este renumit, este un vin bărbătesc şi cine altul se putea identifica mai bine cu acesta dacă nu terente, cunoscut pentru bărbăţia lui. El era născut la Carcaliu,aproape de Măcin, a dominat zona aceasta mult timp la fel ca şi vinul.Noi sperăm ca şi vinul nostru să domine piaţa“ mai spune Paraschiv.
Degustarea propriu-zisă este o scurtă lecţie ce poate fi folositoare toată viaţa.Afli rapid ce vin să comanzi la restaurant în funcţie de mâncare, cum se stabileşte calitatea unui vin şi din păcate multe altele pe care le cam uiţi până la finalul degustarii, mai ales dacă nu respecţi indicaţiile de a nu înghiţii.
„Vinul alb se serveşte pe la 12 grade iar cel roşu spre 18 grade Celsius. Nu ţineţi mâna pe pahar că se încălzeşte, luaţi de picior.Primul criteriu la degustare e temperatura, al doilea criteriu e culoarea şi al treilea e conţinutul de zahăr din strugure, astea pentru specialişti“ ne spune Ionuţ Gâdiuţă, unul dintre cei 133 de degustători oficiali de vinuri din ţară.
Acesta ne spune că ar  trebui să ne orientăm spre modelul francez, vinuri seci şi demiseci în timp ce romănii consumă vinuri dulci şi demidulci.
“ Şi din păcate 70% la pet.Romănii nu sunt educaţi la consumul de vinuri. Noi nu avem un brand  de vin autohton, Merlot, Pinot, sunt franţuzeşti, am putea merge pe Feteasca Regală care este singurul soi autohton la noi.Cert este că statul nu ne ajută deloc, am exportat în SUA, in Belarus, nici acum nu am luat prima de export.Vinul de Chile, Australia, ajunge în magazine la preţ mic, pentru că au subvenţii.Noi nu putem concura cu ei.“
Vinul de fiţe se vinde mai bine
Coşmarul degustătorului macinean pare a fi apa, mai exact apa pe care unii o toarnă în vin,ba chiar mai rău, Coca Cola.
„Recomand pahar cu apă separat, românii au partea cu şpriţul, dar nu e bine, se strică vinul. Comand un vin vechi, din 1966, cu prestanţă, calităţi, şi torni Coca Cola în el, mare porcărie, nu mai simţi nimic din vinul ăla, l-ai stricat.Tinerii fac asta şi dacă vor ceva mai dulceag le recomand un roze. Am livrat roze într-un club de fiţe din Constanţa şi nu prea mergea pentru că era doar 20 de lei sticla.Am schimbat strategia şi l-am făcut 60 de lei şi apoi s-a vândut, că se făceau băieţii de râs dacă luau vin ieftin, la mai scump se îngrămădeau, dar era acelaşi vin“ povesteşte degustătorul .
Mizează pe bag-in-box împotriva pet-ului
Bag in box-ul este metoda de luptă împotriva pet-ului, spun vinificatorii măcineni.
Punga este alcătuită din mai multe straturi din material special pentru alimente şi dispune de un robinet cu sigiliu.
În România bag-in-box-ul este folosit de puţin timp ca ambalaj pentru vinuri, tot mai mulţi producători apeland la acest tip de ambalaj în detrimental ambalajelor tradiţionale - peturi, bidoane, sticle.
“ Motivele pentru care din ce în ce mai mulţi producători de vinuri, printre care şi firma noastră, au apelat la acest tip de ambalare a vinurilor au fost avantajele pe care le oferă faţă de celelalte tradiţionale. Dintre avantaje putem menţiona faptul că vinul îmbuteliat în bag-in-box se află într-un mediu aseptic, conservarea acestuia se face pe toată perioada păstrării în ambalaj fără a exista pericolul deprecierii sau schimbării calităţii. Îmbutelierea vinului la bag-in-box se realizează în vid, vinul îmbuteliat nu conţine dioxod de sulf, utilajul de îmbuteliere este prevăzut cu o instalaţie de impregnare cu gaz inert ce ajută la conservarea vinului“ spune Ionuţ Gâdiuţă.

 Vinul nu intră în contact cu aerul datorită ambalajului cât şi a modalităţii de golire a pungii – pe măsură ce vinul este scos din punga aceasta se strânge fără a permite intrarea aerului. În cazul ambalajelor tradiţionale în momentul în care acesta se desface aerul pătrunde în ambalaj şi deterioarează în timp calitatea vinului, fiind obligaţi ca acesta să fie consumat în întregime în momentul desfacerii. Anual cei de la Alcovin vănd cam 35 de tone de vin în această formă.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite