Cum sărbătoresc tulcenii noaptea Sfântului Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bostanul nu trebuie să lipsească de la masă
Bostanul nu trebuie să lipsească de la masă

Transmisă din generaţie în generaţie, povestea nopţii de 29 spre 30 noiembrie este una dintre cele mai însăimântătoare poveşti de groază ale tradiţiei româneşti. Lupi, vârcolaci, spirite rele care bântuie pe la uşi şi geamuri şi sug sângele nevinovaţilor, acestea sunt „relele“ de care tulcenii se apără cu grâu şi usturoi


Înlături relele cu usturoi la geamuri şi uşi. Pui grâu în cutii mici, de iaurt, de exemplu, şi îţi pui o dorinţă. Mănânci bostan fiert şi aştepţi să treacă, şi în acest an, pericolele aduse de noaptea terorii.
Elena Avram (62 de ani) din municipiul Tulcea ţine cont de ani de zile de tradiţiile specifice nopţii de Sfântu Andrei. Sunt tradiţii pe care le ştie de când era mic copil, de la părinţii ei.  Este noaptea terorii, în care spiritele umblă libere, aşa că este extrem de important să ştii să te fereşti.
„Se zice că dacă pui ustoroi la geam şi la uşi te fereşte de vrăji, de toate relele. De asemenea, se obişnuieşte să pui în cutii mici grâu prin toată casa, dar mai ales la uşi şi la ferestre. Anul trecut am avut mai multe cutii. Atunci când pui grâul cu puţină apă îţi pui o dorinţă. Dacă se face grâul, dacă încolţeşte, se zice că dorinţa se va prinde, adică se va îndeplini“, spune tulceanca.
Toate acestea trebuie făcute în seara de 29 noiembrie. În ziua de Sfântul Andrei, se obişnuieşite să mănânci sarmale de post cu varză, bostan fiert şi porumb fiert foarte bine. Aşa poţi fi sigur că scapi de relele care te pasc la fiecare pas.
Citiţi în Adevărul de Seară ce tradiţii se respectă în judeţele vecine!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite