Cum îţi faci dosarul de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care rămân fără loc de muncă trebuie să aibă grijă cum şi când îşi întocmesc dosarul de şomaj. Vei primi indemnizaţia de şomaj după câteva luni de la depunerea dosarului, dar nu este cazul să te impacientezi: vei primi banii retroactiv începând cu data la care ţi-ai depus dosarul.

După ce ai încetat raportul de muncă, în maxim zece zile va trebui să îţi depui dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Astfel vei primi banii din ziua în care ai încheiat raportul de muncă. Daca cererea este înregistrată după expirarea termenului de zece zile, indemnizaţia de somaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Cât câştigă un şomer
Indemnizaţia de somaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adaugă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului brut de bază lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferenţiate: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani, 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. 
Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare. „Astfel, cei care au muncit un an vor primi şase luni, cei care au muncit cinci ani vor primi şomaj nouă luni, iar cei care mai muncit peste zece ani vor primi indemnizaţia timp de 12 luni“, a mai precizat Cristian Denuşi.
Citiţi în săptămânalul ADS ce acte trebuie să cuprindă dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de şomer!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite