Criminal fără vicii, caut soţie cu casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-a tranşat fratele, deţinutul Neculai Albu vrea să se însoare cu o femeie „gospodină, cu frică de Dumnezeu, casă şi pensie“ . Ucigaşul a trimis o scrisoare către „Adevărul de Seară“ Tulcea pentru a publica un anunţ matrimonial. Albu are de executat 22 de ani de temniţă, din care a efectuat 13.

„Mă numesc Albu Neculai (Nicu), sunt pensionar, am 65 de ani, sunt născut în oraşul Bârlad, judeţul Vaslui, unde am trăit până la etatea de 53 de ani, când am fost arestat pentru un omor pe care nu-mi face deloc plăcere să-l descriu, mai ales în această epistolă de cu totul altă coloratură". Aşa şi-a început epistola scrisă îngrijit cel care a băgat Bârladul în sperieţi în urmă cu 13 ani.

În septembrie 1998, Neculai l-a lovit cu toporul în cap, l-a ciopârţit, i-a bătut membrele în cuie de gardul casei şi a pus capul într-o găleată în faţa porţii. După ce şi-a tranşat fratele, asasinul a atârnat pe gard mai multe hârtii pe care aşternuse o poezie, intitulată „Epitaf pentru Ionel", în care dezvăluia motivele oribilei crime: cei doi se certau foarte des din cauza casei părinteşti, în care locuiau amândoi, şi pe care Ionel voia s-o vândă. La câteva ore după ce şi-a masacrat fratele, Neculai Albu a fost prins de poliţişti.

„Treaba e serioasă!"

Orice vizită îl bucură pe Neculai Albu. E închis de 13 ani în Penitenciarul Tulcea şi pare mai degrabă un pensionar sfătos. Vorbeşte sigur pe el despre viaţă şi despre dorinţa de libertate. „Urmează să mă eliberez. Intru în comisia de eliberare condiţionată pe 4 octombrie, dar sper ca până atunci să cunosc pe cineva şi să începem corespondenţa, dar să şi vorbim, să ne cunoaştem. Eventual, dacă e de undeva de la ţară, îi plătesc eu drumul ca să vină cu mâinile în buzunar, să ne vedem. Că la mine e treabă serioasă, nu e glumă", spune sobru Neculai Albu.

Omul ştie clar ce-şi doreşte de la jumătatea lui: să se priceapă la gospodărie şi, dacă se poate, să aibă şi casă. „Consider că e necesar ca şi persoana cu care îmi unesc singurătatea să aibă o pensie. Şi dacă se poate şi o locuinţă. Spun asta pentru că eu am casă mare cu opt camere, la Bârlad, dar acoperişul l-a luat vântul. Mi-au scris nişte vecini că acum trei-patru ani mi-a zburat tabla cu totul de pe locuinţă, îmi plouă în casă şi probabil că e o ruină acum. De aceea, doresc să găsesc o parteneră de viaţă să locuim în casa ei sau, dacă are o pensie, putem merge undeva cu chirie", explică bărbatul. Are şi el pensie, după ce a muncit ca strungar la Fabrica de elemente pneumatice şi automatizări din Bârlad.

Albu vrea ca nevasta lui să fie de vârstă apropiată, cu frică de Dumnezeu şi să aibă şi ceva carte. „Ca să pot să mă înţeleg cu ea, trebuie să aibă mai multe pasiuni. Să-i placă plimbarea pe jos, să vrea să meargă undeva într-o staţiune cu mine, să nu fie ca o sălbatică care să stea numai în ogradă, în curtea casei. Să-i placă să citească o poezie, să asculte o muzică bună. Prin asta demonstrează că dacă are ceva carte, n-a învăţat-o degeaba, n-a învăţat-o cu japca", e de părere el. Şi dacă are curaj „vreo băbuţă", el o invită să-i scrie pe adresa penitenciarului, să corespondeze şi eventual să se vadă.

„Am făcut pe justiţiarul"

Despre groaznicul omor vorbeşte evaziv şi nu spune că omul pe care l-a ucis era chiar fratele său Ionel, pe care îl numeşte detaşat „persoana". „Am vrut să fiu un fel de justiţiar pentru că justiţia din România, după părerea mea, este cea mai coruptă. Persoana, într-un fel, m-a determinat să o omor, pentru că după 30 de ani de aşteptări am zis că poate îmi face Dumnezeu dreptate, dar nu mi-a făcut. Am omorât pe cineva care n-a vrut să înţeleagă că eu am dreptate. Şi am zis că dacă o fi să ajungem la justiţie, atunci justiţia îi dă dreptate lui... Pentru că el avea bani cu care să mituiască, eu aveam bani pentru problemele mele, dar nici pe departe cât avea el. Dându-mi seama de asta, am zis că trebuie să-mi fac eu dreptate", explică el abominala crimă.

image

Conducerea penitenciarului nu-i dă lui Neculai Albu certitudinea că va fi din nou un om liber. „Comisia poate analiza solicitarea de eliberare condiţionată, dar asta nu înseamnă neapărat că va fi eliberat. Oricum, e un deţinut care nu a creat niciodată probleme", precizează Ion Feodorof, directorul penitenciarului din Tulcea.

"Consider că e necesar ca şi persoana cu care-mi unesc singurătatea să aibă o pensie. Şi dacă se poate şi o locuinţă."
Neculai Albu deţinut

"Comisia poate analiza solicitarea de eliberare condiţionată, dar asta nu înseamnă neapărat că va fi eliberat."
Ion Feodorof directorul penitenciarului din Tulcea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite