„Crapul“ tulcean Fănel Pavalache primeşte zece mii de euro de la statul român!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fănel Pavalache
Fănel Pavalache

Fostul consilier guvernamental, condamnat pentru corupţie, va primi de la statul român 10.000 de euro daune morale, pentru conditiile de detentie si incalcarea prezumtiei de nevinovatie,  în urma unei decizii date de CEDO.

Pavalache a invocat, în plângerea depusă la CEDO, faptul că a fost nevoit, în timpul arestului preventiv, să stea în aceeaşi celulă cu fumători, ceea ce a dus la îmbolnavirea sa. Curtea a constatat că în momentul în care a fost arestat preventiv, examenul medical arăta că este sănătos.  După un an de detenţie, un nou control medical a arătat că Pavalache suferă de bronşită asmatică. CEDO susţine că, atunci când o persoană este plasată în responsabilitatea statului, în detenţie, este responsabilitatea acelui stat de a da o explicaţie pentru deteriorarea stării de sănătate.
Curtea Europeana a constatat că statul român  nu a depus toate eforturile pentru a îi asigura lui Pavalache condiţii de detenţie care să respecte demnitatea umană.

1.800 de euro cheltuieli de judecată

CEDO a decis că statul roman se face vinovat de încălcarea prevederilor Convenţiei Drepturilor Omului cu privire la condiţiile de detenţie şi la prezumţia de nevinovăţie. Astfel, Pavalache va primi 10.000 de euro daune morale, precum şi 1.800 de euro cheltuieli judiciare.

Condamnat în dosarul ”Mită la Guvern”

Tulceanul Fanel Pavalache, fost consilier al fostului ministru PSD Şerban Mihailescu, a fost eliberat conditionat, în iunie 2006, pentru bună purtare, după executarea a aproximativ patru ani din cei şase la care a fost condamnat definitiv, pentru fapte de coruptie. Pavalache a fost arestat în 2002, în urma unui flagrant instrumentat în cazul cunoscut sub numele „Mită la Guvern”, considerat primul mare dosar de coruptie. El a fost condamnat pentru o mită de 20.000 de dolari, de la persoane din conducerea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), pentru a bloca procedurile de lichidare ale băncii. În Tulcea, Pavalache a condus o celebră firmă de lichidări, Iancina, şi a fost implicat în mai multe scandaluri, printre care cel legat de privatizarea Cerealcom.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite