Controalele de Paşte încep în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale în pieţe
Controale în pieţe

De la începutul lunii aprilie, instituţiile de control vor înteţi controalele în pieţele şi magazinele din judeţul Tulcea: vor fi verificate toate produsele specifice Paştelui comercializate în această perioadă.

În perioada 2 – 12 aprilie 2012, compartimentul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a planificat acţiuni de control în unităţile în care se produc şi se comercializează produse specifice sărbatorilor pascale: vor fi verificate pieţele agroalimentare, supermarketurile, retaileri, unităţile de producţie a produselor de panificaţie şi patiserie.
„În cadrul controalelor se vor urmări: efectuarea analizelor medicale la angajare şi periodice la personalul ce deserveşte unitatea verificată, efectuarea cursurilor  de noţiuni fundamentale de igienă, respectarea normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, modul de etichetare a alimentelor, dar şi regimul de comercializare a ouălor“, spune dr. Laura Militaru, director al DSP Tulcea.

Tot pe 2 aprilie încep şi controalele Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului (CPC).
„Începand cu săptămâna premergătoare Floriilor, vom organiza acţiuni de verificare în ceea ce priveşte  comercializarea peştelui şi a conservelor de peşte, dar şi a produselor cu specific pascal, respectiv carne (în special carne de miel),  preparate din carne, ouă de consum, vopsea de ouă, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri), ciocolată, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, vin, produse post“, spune Venera Răducu, lef al CPC Tulcea.

De asemenea, un inspector din Bucureşti al Serviciului de Metrologie Legală (SML) va ajunge la Tulcea pentru controalele specifice din pieţe. Se urmăresc documentele specifice: buletine de verificare metrologică, declaraţii de conformitate, facturile în termen de valabilitate, corectitudinea şi valabilitatea marcajelor metrologice aplicate. Testările metrologice inopinate se efectuează cu etaloanele din dotarea SJML Tulcea.

Citeşte şi:
Târgul de Paște din Bacău va aduna peste 60 de firme din toată țara


În baza unui program de lucru stabilit în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA), care  include toţi medicii veterinari şi alţi specialişti din  DSVSA, în perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale va fi verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi va fi sancţionată orice încalcare a prevederilor legislaţiei sanitar veterinare în vigoare.
Totodată, la nivelul DSVSA, a circumscripţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a circumscripţiilor sanitar veterinare zonale, în perioada 1 – 14 aprilie 2012  va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică: va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.
„În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată că în târgurile si pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitar veterinare de funcţionare, DSVSA  va aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare“, spune Marinela Tetiş, director al DSVSA Tulcea.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite