Citiţi în săptămânalul ADS Tulcea! Radu Gheorghe: „Diferenţa între teatru şi film este aceeaşi dintre o femeie şi o gonflabilă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru artisul Radu Gheorghe orașul Tulcea va respira întotdeauna aerul de „acasă“. A plecat de aici în anii ‘70, dar prieteniile legate la Tulcea au străbutut aceste patru decenii. Pasionat de sporturi extreme, maestrul Radu Gheorghe, unul dintre cei mai cunsocuți artiști români, ne povestește cum se simte acasă și ce amintiri frumoase îl leagă și acum de acest oraș.

Actorul de teatru şi film a devenit cunoscut prin modalitățile diferite prin care își exprimă spiritul artistic: teatru, pantomimă, interpretare muzicală vocală şi instrumentală (vioară, chitară şi flaut). A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Este cunoscut ca un „maestru al improvizaţiei“ și este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România.
Coleg de grădiniță cu Tora Vasilescu, Radu Gheorghe a început să studieze vioara în clasa întâi, la școala de muzică deschisă chiar în anul în care se obișnuia el cu literele abecedarului. Decis să plece la Conservator, a urmat cursurile Liceului „Spiru Haret“ din Tulcea și și-a schimbat puțin viziunea. „Mi-au dat roluri în timpul liceului. Prima dată profesoara mea de limba română și apoi am fost remarcat și de alții. A început să îmi placă așa că m-am sucit peste noapte: am decis să urmez actoria. Și știi de ce? Pentru că în teatru poți să adaugi un strop de muzică, dar în muzică nu poți să fii actor“, își amintește Radu Gheorghe.
Școlit la Institutul de artă teatrală și cinematografică I. L. Caragiale din București, în 1975, la clasa profesorilor Sanda Manu și Octavian Cotescu, Radu Gheorghe este diplomat în Arte, cu specializarea actorie teatru și film. Suplimentar, a absolvit cursurile de pantomimă și music-hall, ale aceluiași institut. La examenul de licenţă a montat „Opera de trei parale“ a lui Brecht, iar fundalul muzical a fost asigurat de colegul lui de liceu, Colea Sava.
Terapia prin râs la Tulcea
Spune despre el că este un talent, iar acesta nu este meritul lui. „Nu, nu mă laud. Nu am cum să mă laud cu ceva pentru care nu am nicio responsabilitate. Am talent, iar talentul a fost dat din naștere, este de la Dumnezeu“, zâmbește Gelu, așa cum îi spun prietenii.
Ceea ce realizează el este comedie, aduce un zâmbet pe fețele oamenilor. Despre piesele lui spune că sunt o formă de „terapie prin râs“. Dar altfel arată zâmbetele tulcenilor, mai spune artistul. „Pe de o parte am o responsabilitate față de cei de acasă. Vreau să fiu cât mai sus, pentru ei, pentru a-i face mândri. Pe de altă parte, știu că există încă mentalitatea: «Ei, și ce știe el să facă și eu nu? El a avut doar noroc, atâta tot». Și nu vreau să gândescă cineva așa despre mine“.
A urcat din nou pe scena de la Tulcea în urmă cu puțin timp. Transpirat de căldură și de emoții iese în spatele cortinei și suflă a ușurare: „A ieșit!“, își șoptește în barbă. În numai câteva secunde în spatele cortinei apar „pâlcuri“ de oameni. Zeci de prieteni, cunoscuți extrem de încântați că îl văd pe amicul „Gelu“ din nou la Tulcea. El este sufletul petrecerii, așa că toți vor să îl aibă în preajmă. „Hai, schimbă-te mai repede, mergem la o terasă“, îi spune scurt un vechi și bun prieten după ce preț de câteva secunde l-a strâns în brațe. Amicul este un biker de aproape 60 de ani, care se poartă la modă: cu barbă grizonată și păr lung. „Vroiam să te duc la o plimbare cu motorul prin oraș, dar am avut niște mici probleme. Lasă, că mergem la o bere și povestim“.
Cu toți are o poveste, despre toți își amintește ceva special. „Iată, de exemplu Sava Colea. Păi eu cu el am făcut în liceu o formație, în care mai era și Mircea Pață și Eugen Rubeli. Era ceva… Se chema «Beatehihipop». Adică un fel de patru genuri muzicale la un loc. Și cântam la petrecerile organizate de școală, eram mici vedete pe atunci. Îmi amintesc că noi am avut, de fapt, prima melodie etno, cum se numește acum. Am modernizat «Ciocârlia» la chitară și voce, era ceva spectaculos“, își amintește cu drag artistul.
Colea Sava vorbeşte la superlativ despre Gelu: „El era mai mare, era un fel de mentor al nostru. El compunea piesele. Toţi am cântat şi în fanfara liceului, aveam foarte multe activităţi extraşcolare. Altfel era liceul pe atunci... Am învăţat foarte multe de la el. În primul rând mi-a deschis un orizont clar în libertatea creaţiei  fără inhibiţii, în care imaginaţia este lucrul cel mai important“.
Citiţi în noul săptămânal ADS Tulcea cine este tulceanca de care este îndrăgostit acum Radu Gheorghe!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite