Când cresc mari, copiii tulceni vor să devină emigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plaiul mioritic nici nu intră în calculele tinerilor tulceni. Nu mai e loc decât de Anglia, Statele Unite, s-au învăţat cu bursele pentru care de multe ori aplică singuri, iar părinţii se trezezesc în faţa faptului împlinit. Aşa cum ei pe vremuri după liceu îşi luau valiza de lemn şi plecau la oaste, acum copii iau avionul şi pleacă în Europa, sau cel puţin visează la asta.

Dintre elevii chestionaţi, elevi talentaţi, buni la învăţătură, peste medie, toţi au subliniat că nu văd un viitor în România, fără măcar să mai pomenească Tulcea. Spre deosebire de cei care văd în munca în străinătate singura metodă de supravieţuire fizică, am descoperit şi copii care doresc să plece pentru a face carieră.

„Engleza m-a pasionat mult, din acest motiv am ales să studiez în străinătate” povesteşte Andreea Marinescu, absolventă anul acesta a Colegiului Grigore Moisil şi plecată cu bursă la celebra Universitate Cambridge. Andreea nu pare să aibă prea multe speranţe legat de oportunităţile din România. „Cred că la Cambridge mă voi putea împlini pe plan profesional. În principiu am de gănd să rămân acolo, am primit un împrumut de la Guvernul Marii Britanii pentru a putea studia acolo, ulterior mai pot obţine şi alte burse“ spune Andreea.

Tatăl Andreei pare nehotărât, împărţit între speranţa unui viitor mai bun pentru copilul său dar şi de tristeţea unei despărţiri. „Vreţi să fiu diplomat sau sincer? Cum va fi mai bine pentru ea, pe ce cale o apucă să aibă satisfacţii profesionale şi financiare, una fără alta nu prea merge, nu o influenţăm noi, e normal să îi vrem doar binele în viaţă şi carieră”.

Citiţi amănunte în ediţia tipărită a cotidianului Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite