CAMPANIE Cum îţi fereşti maşina de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre o campania de prevenire a furturilor de și din autoturisme „Nu-ți lăsa mașina la îndemâna hoților!“ derulată de Poliţia Română. Polițiștii de proximitate au distribuit materialele informative şoferilor în vederea reducerii riscului de victimizare.

În cursul lunii august, astfel de activități au fost desfășurate atât în locurile publice (zona A.R.B.D.D., Casa Sindicatelor, zona Pelican) cât și la nivelul asociațiilor de proprietari cu precădere din zonele urbane, atât din municipiul Tulcea cât și din județ.
„În vederea creșterii eficienței campaniei «Nu-ți lăsa mașina la îndemâna hoților!», pe lângă activitățile exclusiv de informare, au fost desfășurate și o serie de acțiuni axate pe latura de combatere, acțiuni realizate de către lucrătorii din cadrul structurii de investigații criminale de la nivelul Poliției Municipiului Tulcea“, spune Daniela Condrea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea.
Iată care sunt cauzele şi condiţiile care favorizează acest gen de infracţiuni şi anume:
- lipsa sistemelor de alarmare şi a dispozitivelor antifurt din dotarea autoturismelor sau folosirea improvizaţiilor ;
- parcarea autoturismului în locuri improprii (întunecoase, dosnice), fapt ce îngreunează supravegherea acestuia ;
- lăsarea în habitaclu a unor obiecte tentante (genţi, borsete, obiecte de îmbrăcăminte, casetofoane auto) ;
- neasigurarea suplimentară a roţii de rezervă ;
- încrederea acordată de unii posesori de autovehicule, meseriaşilor ocazionali necunoscuţi, cu prilejul reparaţiilor auto în ateliere neautorizate (acolo se pot face mulaje după chei) ;
- neacordarea atenţiei cuvenite, de către posesorii autoturismelor străine, dispariţiei buşonului rezervorului de benzină ;
- nesupravegherea automobilului în perimetrul staţiilor de benzină, pe timpul achitării comenzii, în condiţiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise .

Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea recomandă posesorilor de autoturisme:
-    Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate şi, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplaţi alarma şi verificaţi dacă roata de rezervă şi portbagajul sunt asigurate corespunzător;
-    Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;
-    Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vot tenta hoţii să vă spargă vehiculul.
-    Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
-    Nu vă adresaţi, pentru repararea maşinii, unor meseriaşi ocazionali necunoscuţi sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine).
-    Nu lăsaţi niciodată cheile în contact, indiferent de marca maşinii dvs.
-    Nu împrumutaţi maşina decât persoanelor în care aveţi deplină încredere!
-    Păstraţi acasă actele şi o fotografie a autovehiculului! În cazul când veţi fi victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea rapidă a acestuia - inclusiv prin intermediul internetului.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite