Bursa de peşte din Delta Dunării, pregătită pentru un „rechin“ privat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii vor sa decidă ce se întâmplă cu peştele
Pescarii vor sa decidă ce se întâmplă cu peştele

Preşedintele Victor Tarhon a recunoscut faptul că dacă proiectul Bursei de Peşte va fi finalizat, după ce Uniunea Europeană şi Guvernul vor investi aproximativ 14 milioane de euro, de administrarea afacerii se va ocupa o firma privată, agreeată politic

Milioanele de euro investite în Bursa de peşte de la Tulcea vor fi administrate de o firmă privată, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Tarhon. Acesta a recunoscut oficial faptul reclamat de mai multe asociaţii de pescari din Deltă, ca se încearcă o naţionalizare a producţiei de peşte din Delta, prin îndepărtarea asociaţiilor şi închiderea cherhanalelor ce funcţionează în prezent.
„Da, vom face o societate comercială care va administra Bursa de Peşte, vom găsi persoanele, din acţionariat va face parte şi Consiliul Judeţean şi Primăria, cu anumite procente“ a declarat Tarhon.
Reprezentanţii pescarilor spun că firma care va administra bursa este una agreată politic, aceasta făcând parte deja din „Grupul Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării“, un organism creeat la nivel judeţean pentru a absorbi fondurile europene pentru pescuit. Din acest grup fac parte Consiliul Judeţean, Asociaţia Salvaţi Delta,Administraţia Biosferei, dar şi Asociaţia Ro-Pescador, al cărei preşedinte, Dan Buhai, este unul dintre principalii comercianţi de peşte şi produse de peşte din judeţul Tulcea. Acesta este şi preşedintele Grupului Local şi partener tradiţional al actualei conduceri a Consiliului Judeţean în mai multe proiecte. Sursele din rândul asociaţiilor de pescari spun că firma lui Buhai va fi beneficiarul milioanelor de euro. Omul de afaceri a refuzat să comenteze acuzaţiile.
Deasemenea, prezent săptămâna trecută la Tulcea, preşedintele ANPA, Sorinel Mânăilă, a refuzat să dea ochii cu presa, deşi se afla în sediul Consiliului Judeţean în timp ce preşedintele Tarhon discuta în conferinţă de presă despre acest proiect.

„O nouă naţionalizare!“

Reprezentanţii pescarilor profesionişti spun că se pregăteşte instituirea unui monopol în Deltă, care va ucide iniţiativa privată.
„Din câte se pare este o nouă naţionalizare, ulterior toată afacerea va fi cedată spre folosinţă unei firme private, există deja indiciii că este vorba o o firmă apropiată PDL. Va fi mai rău decât atunci când s-au împărţit concesiunile, acum va fi monopol!“ spune Lucian Sanda.
Tarhon replică spunând că este obişnuit cu criticile si reclamaţiile.
„Acţiunile pescarilor sunt tardive, oamenii sunt scoşi în faţă, cu vorbe care le sunt puse în gură de către anumiţi lideri de asociaţii, care au alte interese“ spune preşedintele Tarhon.

Proiectul nu a fost încă aprobat

Bursa de Peşte este un proiect al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, prevăzut a se inaugura la jumătatea anului viitor.
Acest proiect prevede înfiinţarea unui sediu central la Tulcea, a 14 puncte de colectare în Deltă, la care se vor adăuga şi anumite cherhanale deja existen¬te, care respectă condiţiile sani¬tar-veterinare. Bursa va avea trei ambarcaţiuni de transport de câte 10 tone pe cele trei braţe ale Dunării, iar aceste ambarcaţiuni vor prelua peştele de la punctele de colectare zilnic, şi după un orar bine stabilit.
Proiectul urmeaza sa fie finanţat din fonduri europene, prin Axa 3 a Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 cu suma de aproximativ 14 milioane de euro.
În momentul de faţă proiectul a fost depus la finanţare, dar nu a fost aprobat, iar iniţiatorii încearcă să obţină garanţii guvernamentale, pentru cazul în care finanţarea europeană nu va fi aprobată.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite