Bani pentru tinerii primiţi să înveţe la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii care încheie un contract de ucenicie pot primi lunar, la cerere, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj. La această data cuantumul subvenţiei este 300 de lei. 

Nu beneficiazã de aceste prevederi angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncã, au avut cu persoana respectivă un alt contract de ucenicie la locul de muncă.
Poate fi încadratã ca ucenic în muncă orice persoană ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncã.
Persoana respectivă poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncă, în calitate de ucenic, şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
„Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni, iar perioada de probă nu va depăşi 30 de zile lucrătoare. Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă, este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână în regim de maxim 5 zile pe săptămână“, spune Cristian Denuşi, purtător de cuvânt al AJOFM Tulcea.
Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă cuprinde pregătirea teoretică şi practică sau numai pregătirea practică. Timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă. 
Mai multe informatii privind aplicarea legii privind ucenicia la locul de muncă puteţi obţine de la personalul AJOFM Tulcea, din strada Grigore Antipa nr.10, telefon 0240/516858.


Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite