FOTO „Bădăranii“ pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, de la ora 19.00, pe scena teatrului tulcean se joacă premiera piesei de Carlo Goldoni.Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei la prima categorie, 8 lei la categoria a doua şi 6 lei biletul redus pentru şomeri, pensionari, elevi, studenţi. Tulcenii au ocazia să vadă o nouă punere în scenă a piesei de Carlo Goldoni.

Viziunea regizorală îi aparţine lui Ion Dore. Din distribuţie fac parte Liviu Petcu, Ionel Durbală, Florin Lefter, Silviu Humă, Nicoleta Lungu, Paula Prodan, Mădălina Fulgă, Bianca Anastasiu, Adrian Chirciu, Nelu Serghei si Ion Dore. Scenografia este semnată de Maria Dore. Pentru această piesă, spun regizorii, s-a muncit în ultimele patru luni, iar iubitorii de teatru nu vor regreta dacă vor ajunge astăzi la piesa „Bădăranii“.
Personajele sunt plasate în Veneţia anului 1760. Negustorul Lunardo, un bărbat sever,  le impune soţiei sale, Margarita, şi fiicei din prima căsătorie, Lucietta, o viaţă plină de rigori. Cu scopul „nobil“ al îmbogăţirii, fără să ia în calcul sentimentele fiice sale, Jupân Lunardo hotărăşte căsătoria Luciettei cu Filippetto, fiul bogătaşului Maurizio.



După vechile obiceiuri, cei doi cuscri le interzic tinerilor să se vadă înainte de căsătorie. Soţiile lor, însă, nu sunt de acord şi le sabotează planul, motiv de răzbunare pentru cei doi negustori medievali.

Cea mai lungă piesă montată până acum

Spectacolul durează două ore şi jumătate şi are o pauză de câteva minute. Este cel mai lung spectacol montat pe scena de la Jean Bart, astfel că piesa trebuie să atragă spectatorii din prima până în ultima clipă.
„În teatrul modern este normal să accelerezi ritmul, să păstrezi atenţia spectatorului până la ultima scenă. Noi am tăiat din momente la partea de final, dar începutul l-am păstrat exact aşa cum îl prezintă dramaturgul“, spune regizorul Ion Dore.
De asemenea, aceasta este una dintre puţinele piese în care se respectă vârstele personajelor: cei doi tineri sunt adolescenţi de 16, respectiv 17 ani.

Povestea tragică a unei iubiri de tip Romeo şi Julieta


image
image

Cu fiecare punere în scenă piesa celui care a fost denumit  Moliere“ al Italiei capătă noi aspecte: de data aceasta este vorba de leit-motivul ambianţei (carnavalul veneţian), care se desfăşoară pe un fundal muzical de Vivaldi (Concert pentru două mandoline). De asemenea, un element de noutate este accentul pus pe o poveste tristă de iubire dintre cele două personaje care devin, mâine, un fel de Romeo şi Julieta pentru teatrul italian.
„Tulcenii vor avea ocazia să vadă o piesă actuală, care prezintă toate defectele societăţii contemporane: moravurile vechi şi noi, lipsa de respect între clasele sociale şi, mai ales, egoismul personajelor“, mai povesteşte Ion Dore.






 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite