Ascultă cum „vorbeşte“ Dunărea! (AUDIO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annea Lockwood porneşte harta sonoră
Annea Lockwood porneşte harta sonoră

La sediul Centrului de Informare de la parterul Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării (ARBDD) poţi auzi prima hartă sonoră a Dunării, realizată de o compozitoare din Statele Unire. Inedita hartă a făcut turul Europei, iar acum popseşte la Tulcea pentru următoarele şase luni. Cei care vor să asculte sunetele produse de fluviu o pot face de luni până vineri la sediul ARBDD de pe faleză.

Expoziţia constă într-o hartă a regiunii Dunărene însoţită de o colecţie de sunete surround şi interviuri înregistrate de-a lungul Dunării. Astfel, vizitatorii expoziţiei pot experimenta diversitatea regiunii Dunărene, fiind înconjuraţi de sunete şi povestiri ale localnicilor.
Autoarea expoziţiei, Annea Lockwood, cunoscută pentru explorările sale în lumea sunetelor naturale a fost prezentă la Tulcea ieri, la vernisarea interesantei expoziţii.
Compozitoare la origini, Annea Lockwood locuieşte lângă New York. Lucrează din anii 1960 la studiul sunetelor scoase de marile fluvii. „New-york-ezii au Hudson River şi nu îl cunosc decât vizual. Aşa am început  eu această activitate: vreau să lansez un produs care să fie special creat pentru auz“, spune Annea Lockwood.
Annea Lockwood s-a născut în 1939 în Noua Zeelandă. În 1961, când avea doar 22 de ani, s-a mutat în Anglia, acolo unde a studiat compoziţia muzicală la  Royal College. În 1973 s-a mutat în Statele Unite, acolo unde a predat la Hunter College. A fost profesor emerit la Vassar College.
Opt ani a muncit pentru a realiza această hartă. Din 2001 şi până în 2004 a reuşit să pună la punct o înregistrare de fundal pentru festivalul de la Donau din Austria (2005), pe care a completat-o, mai apoi, cu alte interviuri şi poveşti ale oamenilor care locuiesc de-a lungul Dunării. În 2008 harta sonoră a fost gata. „A fost cea mai frumoasă călătorie pe care am avut-o în toată viaţa mea“, mai spune compozitoarea.
Inaugurată în 2009 în Austria
Guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, este de părere că acum locul acestei hărţi este la Tulcea. Expoziţia a avut un traseu itinerant: în anul 2009 a fost prezentată în cadrul Centrului de Vizită al Parcului Naţional Donau-Auen din Austri. Un an mai târziu a fost prezentată în Ungaria, în Parcul Naţional Duna-Drava. Din iunie 2011 până în ianuarie 2012, expoziţia „Harta sonoră a Dunării“  va fi deschisă publicului interesat în Centrul de Informare şi Educaţie ecologică al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. „Orice călătorie de-a lungul Dunării se încheie aici, în Delta Dunării. De aceea mi se pare corect şi traseul ales pentru această hartă. Poate pe viitor reuşim să realizăm şi o hartă sonoră a Deltei Dunării“, spune Baboianu.


Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite